Bir eğitim aile sağlığı merkezine kayıtlı yaşlılarda sarkopeni riskinin belirlenmesi ve beslenme durumu ile ilişkisi
Determination of sarcopenia risk and its relationship with nutritional status in the elderly enrolled in an education family health center
  1. Tez No: 725853
  2. Yazar: ÖZGE BÜTÜNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN ÖNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sarkopeni, yaşlı, malnütrisyon, yürüme hızı, Sarcopenia, elderly, malnutrition, walking speed
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Sarkopeni ve malnütrisyon yaş ile beraber sıklığı artan önemli bir sağlık sorunudur. Bu çalışmanın amacı Adalar Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı 65 yaş ve üstü yaşlı bireylerin sarkopeni sıklığının belirlenmesi ve beslenme durumu ile ilişkinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı desendeki çalışmanın evrenini Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Adalar EASM'ye kayıtlı 65 yaş ve üstü 201 katılımcı oluşturmaktadır. Katılımcıların sarkopeni sıklıkları EWGSOP2 algoritmasına göre belirlenmiş, beslenme durumları ise MNA skalası ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 89 erkek (%44.3) ve 112 kadın (%55.7) olmak üzere toplam 201 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcıların yaş ortalaması 73.3±6.0 yıldır. Çalışmamızda EWGSOP2 sarkopeni tanı algoritmasına göre sarkopeni riski olan hasta oranı %10.9 (n=22)'dur. Katılımcıların 12 (%5.9)'sinde sarkopeni mevcuttu. Sarkopenik katılımcıların 8'i hafif, 4'ü ağır sarkopeniktir. Sarkopeni riski ile malnütrisyon riski arasındaki ilişki incelendiğinde normal nütrisyonel durumu olanların %11.0 (n=21)'inde sarkopeni riski varken bu oran malnütrisyon açısından riskli bulunan kişilerde %10.0 (n=1) olarak bulunmuştur (p=1.000). Kesin sarkopeni tanısı almış kişiler ele alındığında riskli nütrisyonel durumu olanların %10.0 (n=1)'unda sarkopeni var iken normal nütrisyonel durumu olanlarda bu oran %5.8 olarak bulunmuştur (p=0.468). Sonuç: Çalışmamızda sarkopeni ile malnütrisyon riski arasında ilişki saptanmamıştır. Bu iki hastalık beraber görülebilecek olsa da birbirinden bağımsız değerlendirilmelidir. 65 yaş ve üzeri kişilerde yaşam kalitesini düşüren, morbidite ve mortaliteyi arttıran malnütrisyonun ve sarkopeninin erken dönemde tanı alabilmesi için tarama testleri ile yaşlıların düzenli aralıklar ile taranması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Sarcopenia and nutrition are an increasingly important health problem. The aim of this study is to determine the frequency of sarcopenia and the relationship with nutritional status of 65 years old and older individuals registered in Adalar Education Family Health Center (Adalar EASM). Methods: The universe of the study in sectional and descriptive design consists of 201 participants aged 65 and over registered to Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital Adalar EASM. Sarcopenia frequencies of the participants were determined according to the EWGSOP2 algorithm, and their nutritional status was evaluated with the MNA scale. Results: A total of 201 participants, 89 men (44.3%) and 112 women (55.7%), were included in the study. The average age of the participants is 73.3 ± 6.0 years. In our study, the rate of patients with sarcopenia risk according to the EWGSOP2 sarcopenia diagnosis algorithm is 10.9% (n = 22). 12 (5.9%) of the participants had sarcopenia. 8 of the sarcopenic participants were mild and 4 were severe sarcopenic. When the relationship between the risk of sarcopenia and malnutrition was examined, it was found that 11.0% (n = 21) of those with normal nutritional status had a risk of sarcopenia, while this rate was 10.0% (n=1) in people who were at risk for malnutrition (p=1.000). Considering the individuals diagnosed with definite sarcopenia, while 10.0% (n = 1) of those with risky nutritional status had sarcopenia, this rate was found to be 5.8% in those with normal nutritional status (p = 0.468). Conclusions: In our study, no relationship was found between sarcopenia and the risk of malnutrition. Although these two diseases can be seen together, they should be evaluated independently from each other. In order to early diagnose of malnutrition and sarcopenia, which decrease the quality of life and increase morbidity and mortality in people aged 65 years and over, the elderly should be screened at regular intervals with screening tests.