Beden eğitimi öğretmenlerinin, diğer branş öğretmenlerine göre iş stresi, duygusal yorgunluk, duygusal bağlılıkları arasındaki ilişki üzerine bir araştırma (Manisa ili örneği)
A research on the relationships between occupational stress, emotional exhaustion, and the affective commitment among phsical education teachers: The case of Manisa
- Tez No: 726019
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET HAKAN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: İş stresi, duygusal yorgunluk, duygusal bağlılık, Occupational stress, emotional exhaustion, affective commitment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
İş stresi, duygusal yorgunluk ve duygusal bağlılık, organizasyonlarda önemli değişkenlerdir. Yöneticiler, örgüt politikaları belirlerken bu değişkenleri dikkate alırlar. Bu değişkenler arasındaki ilişki farklı sektörlerde farklı seviyelerde olabilmektedir. Bu nedenle öğretmenler bu çalışmanın spesifik araştırma grubu olarak belirlenmiştir. Ayrıca, araştırmaya katılan öğretmenler de iki farklı grupta toplanmıştır: beden eğitimi öğretmenleri ve diğer öğretmenler. Araştırmanın daha spesifik olabilmesi için Manisa ilinden örneklem toplanmıştır. Bu anlayış, gelecekteki derleme ve meta-analiz çalışmalarının kıyaslama ve moderatör analizi yapmalarını daha da kolaylaştıracaktır. Bu çalışmanın ilk kısmında yer alan giriş, genel tanımlamalar ve kavramlar arası ilişkileri tanıtmak için hazırlanmıştır. Araştırmanın ikinci kısmında iş stresi duygusal yorgunluk ve duygusal bağlılık, kavramları tanımlanmıştır ve açıklanmıştır. Literatür taraması da bu kısımda yer almıştır. Araştırmanın üçüncü kısmında metodoloji yer almaktadır. Bu kısım nasıl veri toplandığı, ölçüm araçları, kullanılan analiz yöntemleri gibi konulara odaklanmıştır. Araştırmanın bulguları da bu kısımda yer almıştır. Son kısımda ise tartışma ve sonuç bulunmaktadır. Elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Occupational stress, emotional exhaustion, and affective commitment are important constructs in the organizations. The managers take these cosntructs into account when they determine an organizational policy. The relationships between these variables can be different in different industries. Thus, the teachers were determined as the specific research group of this study. Moreover, the teachers participating in this research are classified in two groups: physical education teachers and other teachers. The sampling is collected from the citty of Manisa to make the research more specific. This scope will facilitate the ability of future review and meta-analysis studies to make a comparison and a moderator analysis. The introduction part taking place in the first part of this study is prepared for the general desciptions and to introduce the relationships between the constructs. Occupational stress, emotional exhaustion, and affective commitment are defined and elaborated in the second part of the study. Literature review also took place in this part. Methodology takes place in the third part of the study. This part focused on information such as how the data is collected, the scales, and used analysis techniques. The findings of this study also took place in this part. The last part included discussion and conclusion. The results are evaluated.