Hava jetli dokuma makinalarında hava sarfiyatını azaltmaya yönelik yaklaşımlar
Approaches to reduce air consumption on air jet weaving machines
  1. Tez No: 726037
  2. Yazar: BAYRAM DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS ZERVENT ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nozzl, Hava jetli atkı atma, Ana enjektör, Hava tasarrufu, Nozzl, Air jet weft insertion, Main injector, Air saving
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Çalışma kapsamında, hava jetli atkı atma sistemine sahip dokuma tezgâhlarında kullanılan yüksek basınçlı hava miktarının azaltılması amacıyla çeşitli yaklaşımlar geliştirilmesi hedeflenmiştir. Öncelikle hava jetli dokuma tezgâhlarında elektrik tüketimini azaltabilmek için hava sarfiyatına etki eden parametreler ortaya konulmaya çalışılmıştır. Atkı ipliği ve atkı varış süresinin hava sarfiyatı ile olan ilişkisi incelenmiş ve sarfiyatı azaltmaya yönelik öneriler geliştirilmiştir. Çerçeve hareketi ve tefe hareketi analiz edilip bunun atkı varış süresi üzerine etkisi irdelenmiştir. Yapılan denemelerden elde edilen sonuçlara göre ana enjektör üzerinde yapılacak iyileştirmeler ile hava sarfiyatını çok fazla arttırmadan atkı varış süresinin önemli düzeyde kısaltılabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the study, it was aimed to develop various approaches to reduce the amount of high-pressure air used in weaving looms with air jet weft insertion system. Firstly, in order to reduce electricity consumption in air jet weaving looms, the parameters affecting air consumption have been tried to be revealed. The relationship of weft yarn and weft arrival time with air consumption was examined, and recommendations have been developed for reducing consumption. Heald movement and shed movement were analyzed and their effects on weft arrival time were examined. According to the results obtained from the experiments, the improvements to be made on the main injector can significantly shorten the weft arrival time without increasing the air consumption too much.