Üç kadın yazarın romanlarında kadın tipi: Halide Nusret Zorlutuna – Şükûfe Nihal Başar – Kerime Nadir Azrak
Type of woman in the novels from three women writers: Halide Nusret Zorlutuna – Sukufe Nihal Basar – Kerime Nadir Azrak
- Tez No: 726054
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Roman, Kadın, Yazar, Cumhuriyet, Edebiyat, Halide Nusret Zorlutuna, Şükûfe Nihal Başar, Kerime Nadir Azrak, Novel, Woman, Writer, Republic, Literature, Halide Nusret Zorlutuna, Şükûfe Nihal Başar, Kerime Nadir Azrak
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışma ile sözü edilen üç kadın yazarın romanlarının gerek benzerlikleri gerekse farklılıklarından yola çıkılarak olayların okuyucuya sunduğu kadın portresi, öğrenimleri ve Türk toplumundaki yeri üzerinde çıkarımlar yapılmaktadır. Bu çıkarımlar tip, karakter ayrımı başta olmak üzere söz konusu olan; Halide Nusret, Sükûfe Nihal ve Kerime Nadir'in romanlarına kadar olan süreç ele alınmıştır. Çalışmada yer alan Halide Nusret Zorlutuna, Kerime Nadir AZRAK ve Şükûfe Nihal BAŞAR adındaki üç yazarın romanlarının 'kadın' karakteri üzerinden incelenmesi verilmiştir. Bunlara bağlı olarak söz konusu dönemlerin ve gelişimlerinin, Türk ve Dünya edebiyatının süreçleri ile romanlarda geçen tip ve karakter incelemeleri, romanların genelinde işlenen kadın tipleri ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Cumhuriyet'ten önceki son dönem olarak alınan ve birçok yazar, şair, öykücü vb. gibi kişilere kapı açmış olan Milli Edebiyat devrine değinilerek, genel bilgileri, dönemin özelliklerine ve sanatçılarına ilişkin anekdotlara yer verilmiştir. Adı geçen üç kadın yazarın gerek yaşamları gerek yazma dönemlerinden kaynaklı ortak özellikleri, eserlerine ve ideolojilerine bakılarak incelenmiş ve göze çarpan ortaklıklar kaleme alınmıştır. Çalışmada adı geçen üç kadın yazarın kadın tipini diğer temalarla sentezleyerek nereden ve nasıl yola çıktıkları, gerektiğinde eserlerinden verilen örneklerle açıklanmıştır. Söz konusu olan yazarların ortaklık ve farklılıkları dair açıklamalara yer verilmiştir. Çalışmada ele alınan dönemlerin sonuncusu olan Cumhuriyet Devri edebiyatında romana dair ise dönem gereği oluşan gelişim ve yenilikler ele alınmış dönemin yazarlarına yer verilerek haklarında ayrıntılı bilgiler yazılmıştır. Çalışma, söz konusu olan yazarların ortaklık ve farklılıkları dair açıklamalar ile sona ermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, inferences are made on the female portrait presented to the reader by the events, their education and their place in Turkish society, based on the similarities and differences of the novels of the three women writers mentioned. These inferences are inspected, especially for the type, character distinction. The process up to the novels of Halide Nusret, Sükûfe Nihal and Kerime Nadir is discussed. The novels of three writers named Halide Nusret Zorlutuna, Kerime Nadir AZRAK and Şükûfe Nihal BAŞAR, who are included in the study, are examined over the 'female' character. Depending on these, the periods and developments are investigated, the processes of Turkish and World literature, type and character are analyzed in the novels, and the types of women in the novels are discussed in detail. Taken as the last period before the Republic, many writers, poets, storytellers who were mentioning the period of National Literature, which opened the door to people, general information, characteristics of the period and anecdotes about the artists are given. The common features of the three women writers are mentioned, originating from both their lives and writing periods, also examined by looking at their works and ideologies, and striking partnerships are written. Where and how the three women writers mentioned in the study started by synthesizing the female type with other themes, are explained with examples given from their works when necessary. In the study, explanations about the commonality and differences of the authors in question are given. Regarding the novel in the literature of the Republic Period, which is the last of the periods are discussed in the study, the developments and innovations that occurred due to the period are discussed, and detailed information is written about the authors of the period. The study ended with explanations about the commonality and differences of the authors in question.