Peride Celal'in romanlarında kadın kimlikleri
Female identities in Peride Celal's novel's
- Tez No: 117395
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜHA OĞUZERTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kadın kimliği, Narsisizm, Anne, Aşk İlişkileri, Female Identity, Narcissism, Mother, Relations of Love VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Peride Celâl (d. 1915) adı ilk kez 1935'te, öykü ve romanlarının gazetelerde tefrika edildiği ve tefrika edilen romanlarının gazetelerin tiraj larını yükselttiği dönemde tanınır. Yazar, ilki 1936 yılında tefrika edilen romanından günümüze kadar pek çok öykü, roman ve çeviriye imzasını atmıştır. Romanlarında kadın kimliklerini ele alan yazarın romancılığı, hem yazarın kendisi, hem de hakkında yazan eleştirmenlerce iki farklı döneme ayrılmıştır. Bu sınıflandırmaya göre, Peride Celâl' in“aşk ve piyasa”romanları olarak ünlenen 1938-1949 yıllan arasında yayımlanan yapıtları birinci, psikolojik derinliği olan ve gözleme dayanan 1954-1990 tarihleri arasında yayımlanan yapıtları ise ikinci dönemini oluştururlar. Peride Celâl' in romancılığının ilk dönemini bitirdiği söylenen Dar Yol (1949) ve ikinci döneminin başlangıcı sayılan Üç Kadının Romanı (1954), yazarın romancılığındaki“milât”ı belirleyen yapıtlardır. Bu çalışmanın amacı, kadın kimliklerine odaklanıldığında, Peride Celâl romanlarının farklılıktan çok bir bütünsellik sergilediğini göstermektir. Kadın karakterlerin birbirlerini yinelemelerine neden olan“anne sevgisi”,“aşk ve kişiler arası ilişkiler”,“beden algısı”ve“ben merkezcilik”gibi izlekler kadar bu izleklerin psikanalitik açıdan değerlendirilmesiyle ortaya çıkan narsisistik kişilik özellikleri de bu çalışmanın ilgi alanındadır. Çalışmanın kuramsal bölümünde Sigmund Freud, Otto Kernberg ve Heinz Kohut gibi psikanalist kuramcıların narsisizm, İngiliz“nesne ilişkileri”okulunun önemli isimlerinden biri olan D. W. Winnicot'in ise“anne ve çocuk”ilişkisi üzerine yaptıkları çalışmalardan yararlanılacaktır. Bu çalışmada temel olarak Peride Celâl'in Dar Yol (1949), Üç Kadının Romanı (1954) ve Kurtlar (1990) adlı romanları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FEMALE IDENTITIES IN PERİDE CELÂL' S NOVELS Peride Celâl (b. 1915) was first acknowledged as a writer when short stories and novels were used to be serialized in newspapers and thus increased the circulation of newspapers. Peride Celâl has written numerous short stories and novels since 1936, the year her first novel was serialized. The author's works, which primarily focus on female identities, are classified by most critics into two main groups. According to that classification, the novels, which were published between 1938-1949 and are known as“romances”, represent her first period, and those published between 1954-1990 represent the second one. Dar Yol (The Narrow Road) (1949) is accepted as the final novel of the author's first period and Üç Kadının Romanı (Three Women's Novel) (1954) is considered to be the groundwork for the second period. These two novels are hence, believed to be outstanding milestones in Peride Celâl' s literary career. The aim of this study is to depict the continuity rather than the so-called disunity among Peride Celâl' s novels, especially when one focuses on female identities. Such themes as“love and interpersonal relations”,“motherly love”,“perception of the body”, and“solipsism”, through which Peride Celâl's female characters are replicated, are among the topics covered in this study, as well as narcissistic character traits that can be inferred through psychoanalytic interpretation of those themes. Besides the works of Sigmund Freud, Otto Keraberg and Heinz Kohut, which mainly focus on the issue of narcissism, the works of D. W. Winnicot, an important psychoanalyst of the British school of object relations, which are on mother-child relations, will be the main sources in the theoretical part of the thesis. For this study, three novels, each of which represents a different period in Peride Celâl's career as a novelist, are selected as the main texts to be analyzed. These novels are Dar Yol (The Narrow Road) (1949), Üç Kadının Romanı (Three Women's Novel) (1954), and Kurtlar (Wolves) (1990).