Emine Işınsu'nun romanlarında kadın ve aile
Women and fami̇ly i̇n Emi̇ne Işinsu's novels
  1. Tez No: 882548
  2. Yazar: DİLEK KIRBIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, Emine Işınsu, roman, kadın, aile, Turkish Literature, Emine Işınsu, novel, woman, family
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 289
Özet
Emine Işınsu'nun Romanlarında Kadın ve Aile adlı çalışmada; bir kadın yazarın, Emine Işınsu'nun kaleminden çıkan on yedi roman kronolojik olarak incelenmiş ve böylece yazarın 1966-2013 yılları arasında 'kadın' ve 'aile' kavramlarına bakışının nasıl farklılıklar gösterdiği irdelenmiştir Çalışma 'Giriş', 'Sonuç' ve 'Kaynakça' hariç üç ana bölümden oluşmaktadır. 'Giriş' te Emine Işınsu ve yazarı ele alan çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Emine Işınsu Hayatı, Edebî Kişiliği ve Romanları başlıklı birinci bölümde yazar hakkında bilgi aktarılmıştır. Kadın ve Aile başlıklı ikinci bölümde 'kadın' ve 'aile' olguları, Dünyada ve Türkiye'de Kadın Hareketleri üzerinde durulmuştur. Emine Işınsu'nun Romanlarında Kadın ve Aile başlıklı üçüncü bölümde 'Aile Hayatındaki İlişkiler', 'Bireysel Olgular ve Kadın' ve 'Toplumsal Olgular ve Kadın' başlıkları altında incelenen on yedi roman değerlendirilmiştir. 'Sonuç'ta yazarın yaklaşık elli yıllık yazma sürecinde kadına ve aileye bakışındaki değişimler değerlendirilmiştir. 'Kaynakça'da yararlanılan kaynaklar gösterilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda elde edilen tespitler yazarın 1966-2013 yılları arasında kaleme aldığı romanlarındaki kadın ve aile imgesinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacak ve bundan sonraki çalışmalara kaynaklık edecektir.
Özet (Çeviri)
The study titled 'Women and Family in Emine Işınsu's Novels' was examined in chronological order through seventeen novels written by a female writer, Emine Işınsu. In this way, it is examined how the author's view of the concepts of 'woman' and 'family' differed between 1966 and 2013. The study consists of three main sections except 'Introduction', 'Conclusion' and 'References'. In the 'Introduction' section, information is given about the studies on Emine Işınsu and the author. In the first chapter titled 'Emine Işınsu's Life, Literary Personality and Works', information about the author is given. In the second chapter titled 'Woman and Family', the concepts of 'woman' and 'family' and Women's Movements in the World and in Turkey are emphasized. In the third section titled 'Women and Family in Emine Işınsu's Novels', seventeen novels were evaluated under the headings 'Relations in Family Life', 'Individual Facts and Women' and 'Social Facts and Women'. In the 'Conclusion' section, the changes in the author's view of women and family during his nearly fifty-year writing process are evaluated. The sources used are shown in the 'References' section. The findings obtained as a result of the examinations will provide a better understanding of the image of women and family in the author's novels written between 1966 and 2013 and will serve as a source for future studies.