Terapötik plazmaferez tedavisinin nefroloji hastalıklarında kullanılması
The use of therapeutic plasmapheresi̇s therapy i̇n nephrology di̇seases
- Tez No: 726307
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA AYERDEN EBİNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Plazmaferez, ANCA ilişkili vaskülit, Böbrek hastalıkları, Plasmapheresis, ANCA vasculitis. Renal disease
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
GİRİŞ: Terapötik plazmaferez (TPZ) işlemi plazmanın kandan uzaklaştırılması ve geride kalan kan hücrelerinin bir replasman sıvısı ile birleştirilerek hastaya geri verilmesidir. TPZ işlemi özellikle immünolojik kökenli hastalıkların tedavisinde etkilidir. Bu çalışmada Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniğinde 2015-2020 yılları arasında plazmaferez tedavisi uygulanan hastalar geriye dönük olarak değerlendirilmiştir. MATERYAL VE METOD: Hastaların demografik verileri, klinik tanıları, laboratuvar sonuçları hasta dosyaları ve aferez ünitesi kayıtlarından geriye dönük olarak tarandı. Her hasta için TPZ endikasyonu, seans sayısı, sıklığı, replasman sıvısı, venöz giriş yolu, komplikasyon varlığı, hemodiyaliz ihtiyacı ve laboratuvar verileri kaydedildi. SONUÇLAR: Çalışma süresince kliniğimizde 50 hastaya 260 seans TPZ işlemi uygulandı. TPZ işlemi olgu başına en az 2, en fazla 10 seans uygulandı. Hasta başına ortalama seans sayısı 5,1±1,35 hesaplandı. Replasmam sıvısı olarak seansların 10 (%3,8)'nunda albümin, 250 (%96,2)'sinde TDP kullanıldı. Tüm seanslarda an- tikoagülan olarak heparin kullanıldı. Vasküler girişim yeri seansların 15 (%5,76)'inde femoral kateter, 8 (%3,07)'inde AV-fistül, 237 (%91,15)'sinde santral venöz kateterdi. En sık TPZ endikasyonu AAV ve AAR'du. TPZ işlemi sırasında ve sonrasında 33 (%66) hastada komplikasyon gelişti. Toplam 46 komplikasyon görüldü. Tedaviden hemen sonra hastaların %34'ü, 6 ay sonrasında ise %48'i hemodiyaliz bağımlı oldu. TARTIŞMA: Çalışmamızda TPZ tedavisinin en sık AAV ve AAR tanılarında uygulandığı tespit edilmiştir. TPZ endikasyonu olarak bu iki tanı %84 gibi yüksek bir oranda yer tutmuştur. Diyaliz ihtiyacına göre tedavi yanıtına baktığımızda 6.ay sonuçlarımızda AAR'da %43, AAV'de %62 oranında bir başarı elde edilmiştir. Literatürde ANCA ilişkili vaskülit ve AAR tedavisinde TPZ kullanımı ile ilgili az sayıda kanıt yer almaktadır. TPZ tedavisinin böbrek hastalıklarında daha güvenli ve etkili kullanılabilmesi için kanıt düzeyi artırılmalıdır. Nefroloji alanında yayınlanacak merkez deneyimleri ve vaka raporları TPZ'nin hem kanıt değerini artırmak hem de doğru protokolleri belirlemek için fay dalıdır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: The removal of plasma from the blood and the return of the residual blood cells to the patient by combining them with a replacement fluid is known as therapeutic plasma exchange (TPE). The TPE method is especially useful in the treatment of immunological diseases. Patients who received plasmapheresis treat- ment at the Health Sciences University, Department of Nephrology, Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital between 2015 and 2020 were analy- zed retrospectively in this study. MATERILAS AND METHODS: Patients' demographic data, clinical diag- noses, and laboratory test results were reviewed retrospectively through patient files and apheresis unit records. For each patient, the TPE indication, number of sessions, frequency, replacement fluid, venous access method, presence of problems, need for hemodialysis, and laboratory data were recorded. RESULT: Two hundred and sixty sessions of TPE were administered to 50 pa- tients in our clinic during the study. The TPE procedure was performed a minimum of twice and a maximum of ten times in each case. The mean number of sessions per patient was determined to be 5.1± 1.35. FFP was utilized in 250 (96.2%) of the sessions, while albumin was used in 10 (3.8%) of the sessions. In all sessions, heparin was utilized as an anticoagulant. In 15 (5.76%) sessions, the vascular access site was a fe- moral catheter, in 8 (3.07%) sessions, it was an AV-fistula, and in 237 (91.15%) sessions, it was a central venous catheter. AAV and AAR were the most common TPE indicators. Complications occurred in 33 (66%) of the TPE patients during and after the surgery. There was a total of 46 complications observed. Seventeen patients (34%) were hemodialysis dependent immediately after treatment, and 24(48%) became dependent after 6 months. DISCUSSION: It was found in our study that TPE treatment was most com- monly used in the diagnosis of AAV and AAR. As TPE indications, these two diag- noses had a high rate of 84%. When we examine the treatment response based on HD need, we see that AAR has a success rate of 43% and AAV has a success rate of 62%. The use of TPE in the treatment of ANCA-associated vasculitis and AAR is supported by scant literature. To employ TPE therapy more safely and efficiently in renal dise- ases, the degree of proof should be raised. Center experiences and case reports to be published in the field of nephrology will be valuable in increasing the evidence value of TPE as well as determining the appropriate protocols.