Skafoid kırıklarında tek ve çift vida uygulamalarının klinik sonuçlarının karşılaştırılması
Clinical and radiologic outcomes of the single or double screw fixationtechnique for scaphoid fractures
  1. Tez No: 726306
  2. Yazar: ALİ NAZMİCAN GÜRÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EGEMEN AYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: skafoid, kaynamama, tespit, başsız kompresyon vidası, scaphoid, fracture, nonunion, fixation, headless compression screw
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç Skafoid kırıkları ve kaynamamaları tedavisinde farklı cerrahi teknikler mevcuttur. Yakın zamanda tespit için tek veya çift vida kullanılmasının kaynamaya etkisi ve klinik sonuçları ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Biyomekanik çalışmalarda çift vida kullanımında tek vidaya göre daha fazla destek noktası elde edildiği ve rotasyonel stabilitenin arttığı gösterilmiştir. Bu çalışmada skafoid kırıklarında ve kaynamamalarında tek ve çift vida kullanımının kaynama oranlarına etkisini ve klinik sonuçlarını karşılaştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem Kasım 2017- Kasım 2021 arasında skafoid kırığı veya kaynamamaları nedeniyle ameliyat edilen 41 hasta içerisinden çalışmaya uygun olan 23 hasta tanımlandı, tek vida ve çift vida kullanılanlar olarak iki gruba ayrıldı. Hastaların kırık ve kaynamama tipleri değerlendirilerek eklem bileği eklem hareket açıklığı (EHA), kavrama ve pinç kuvveti (Jamar® dinamometreler kullanılarak) ölçümü yapıldı ve görsel analog skoru (VAS), hasta bazlı el bileği değerlendirme anketi (PRWE), Mayo el bileği skoru ve kol-omuz-el sorunları anketi (DASH) uygulandı. Radyografi sonuçlarına göre kaynama durumu değerlendirildi. Kaynama oranları ve klinik sonuçları değerlendirilerek tek vida ve çift vida uygulanan iki grup karşılaştırıldı. Bulgular 10 hastada tek vida ve 13 hastada çift vida tespiti sağlandı ve hastaların ortalama yaşı 29,8, ortalama takip süresi 11,2 ay olarak bulundu. Yedi hasta akut skafoid kırığı, yedi hasta skafoid proksimal pol kaynamama ve dokuz hasta skafoid cisim kaynamama nedeniyle opere edildi. Kırıkların tamamında vida sayısından bağımsız olarak kaynama gerçekleşti. El bileği fleksiyonu ve ekstansiyonu tek vida grubunda 69,3 ± 10,1 / 57,5 ± 10,6 ve çift vida grubunda 64,4 ± 16,4 / 56,6 ± 16,7 (p=0,476, p=0,906) , Ortalama kavrama ve çimdik gücü tek vidada 42,7 ± 8,4 / 10,1 ± 2,2 ve çift vidada 27,5 ± 12,3 / 8,2 ± 2,4 olarak ölçüldü (p=0,011, p=0,127). Ameliyat sonrası ortalama VAS, Mayo el bileği skoru, DASH and PRWE skoru tek vida grubunda 0,25 ± 0,4 / 90,6 ± 7,7 / 7,8 ± 13,6 / 10,8 ± 7,5 iken çift vida grubunda 2,3 ± 2,2 / 75,5 ± 15,8 / 24,5 ± 21,2 / 29,5 ± 22,6 olarak bulunmuştur (p=0,017, p=0,028, p=0,077, p=0,041). Çift vida kullanılan 2 hastada vidalar irritasyon ve ağrı nedeniyle kaynama sonrası çıkarıldı. Sonuç Bu çalışmada tüm kırıklarda kaynama elde edilmesine rağmen çift vida kullanılan hastaların klinik sonuçlarının daha kötü olduğunu gözlemledik. VAS, Mayo el bileği ve PRWE skorlarında iki grup arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Ameliyat süresinin gereksiz yere uzamasına ve implant irritasyonu ihtimalinde artmaya neden olabileceğinden, stabilite sorunu yoksa ikinci bir vida kullanmanın gerekmediğini düşünmekteyiz. İleride daha geniş örneklem grupları ile yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objectives Scaphoid fractures or nonunion are treated by a variety of surgical techniques. Recently, the number of screws (single or double) for fixation was reported to be important for union and clinical results. Biomechanical studies showed that double screwing provides two points of fixation and increased rotational stability. In this study, we aimed to compare the union rates and clinical outcomes in patients with single screw or double-screw fixation in different clinical presentations of scaphoid problems. Methods In total, 41 patients with scaphoid fractures were identified who were operated between October 2016 and October 2021. Of the 23 patients with postoperative follow-up; patients were grouped as single screw and double screw fixation. From these patients, we evaluated fracture and nonunion type, postoperative wrist range of motion (ROM), hand grip strength (HGS) and pinch strength (by using Jamar® and pinch gauge dynamometers), Visual Analogue Scale (VAS), Patient Related Waist Evaluation (PRWE) , Mayo Wrist and Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (DASH) scores. We determined the union by assessing the radiographies. For statistical analysis, union rates and outcome measures were compared within each group in regards to single- or double-screw fixations. Results The mean age of the patients was 29.8 years and the mean follow-up was 11.2 months. Ten patients were operated with single screw and 13 were double screws. There were seven patients with acute fracture, seven patients with proximal pole nonunion, and nine patients with waist nonunion. Union was achieved in all cases independent from the number of screws. We obtained that the median flexion and extension angles was 69.3 ± 10.1 / 57.5 ± 10.6 in single-screw and 64.4 ± 16.4 / 56.6 ± 16.7 in double-screw (p=0.476, p=0.906) . Median HGS and pinch strength was 42.7 ± 8.4 / 10.1 ± 2.2 in single-screw and 27.5 ± 12.3 / 8.2 ± 2.4 in double screw (p=0.011, p=0.127). The average postoperative VAS, Mayo wrist score, DASH and PRWE score was 0.25 ± 0.4 / 90.6 ± 7.7 / 7.8 ± 13.6 / 10.8 ± 7.5 at single-screw and 2.3 ± 2.2 / 75.5 ± 15.8 / 24.5 ± 21.2 / 29.5 ± 22.6 at double-screw (p=0.017,p=0.028, p=0.077, p=0.041). Screws were removed after union due to irritation and pain in 2 patients who double screws were used. Conclusions In this study, we concluded that the clinical results of the patients who underwent double screws were poor than the patients who underwent single screw although union was observed in all fracture types. We evaluate that hand grip strength, VAS, Mayo Wrist and PRWE scores are statistically differences between two groups. We think that it is not necessary to use a second screw if there is no stability problem, as it may cause unnecessary prolonged operation time and screw irritation. Further studies with larger sample sizes are needed.