6 ay-5 yaş arası çocuklarda edilgin sigara içiminin tekrarlayan alt solunum yolu enfeksiyonu gelişimine etkisinin idrarda kotinin düzeyi ile değerlendirilmesi
  1. Tez No: 726313
  2. Yazar: SEHER AKCİ BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALKIM ÖDEN AKMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tekrarlayan Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu, Edilgin Sigara Maruziyeti, Kotinin, Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi, Recurrent Lower Respiratory Tract İnfection, Passive Smoking Exposure, Cotinine, Fagerström Test For Nicotine Dependence
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
6 AY-5 YAŞ ARASI ÇOCUKLARDA EDİLGİN SİGARA İÇİMİNİN TEKRARLAYAN ALT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU GELİŞİMİNE ETKİSİNİN İDRARDA KOTİNİN DÜZEYİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Giriş-Amaç: Alt solunum yolu enfeksiyonları (ASYE) gelişiminde 'Edilgin/pasif/ikincil sigara maruziyeti' önemli risk faktördür ve bunu göstermede 'idrar kotinin' önemli bir biyobelirteçtir. Çalışmamızda; tekrarlayan ASYE tanısıyla klinikte izlenen çocuk hastaların sigara maruziyetinin yoğunluğu ve ebeveynlerinin sigara bağımlılık düzeyi belirlenerek, bu olgularda idrar kotinin düzeyinin sigara maruziyeti ile ilişkisi değerlendirildi. Gereç-Yöntem: Şubat 2018-Mart 2019 tarihleri arasında tekrarlayan ASYE tanısıyla izlenen, kronik hastalığı olmayan, edilgin sigara maruziyeti olan 6 ay - 5 yaş arası çocuklar dahil edildi. ASYE tanısıyla klinikte izlenen çocuk hastaların ebeveynlerin sigara maruziyetinin yoğunluğunun tespiti için bilgi formu ve sigara bağımlılık düzeyini ölçen 'Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi' uygulandı. Bulgular: Olgu grubunun (n=35) %37,1'i, kontrol grubunun (n=40) %60'ı kadındı. Olgu grubunun (n=35) yaş ortalaması 26,54±17,86 ay, kontrol grubunun (n=40) yaş ortalaması 43,45±14,6 aydı. İstatiksel anlamlı olmamakla beraber, idrar kotinin olgu grubunda daha yüksekti (olgu 34,62±25,28, kontrol 27,22±11,08 ng/ml p>0,05). Olgu ve kontrol grubu arasında evin ısınma şekli, çalışan ebeveyn sayısı, anne-baba eğitim düzeyi, evde yaşayan kişi sayısı gibi sosyodemografik özellikler açısından anlamlı fark bulunmadı. Olgu grubunda annenin sigara içip içmemesi, gebelikte annenin sigara içmesi ve evde sigara içilen yer ile idrar kotinin arasında istatiksel anlamlı fark bulunmadı. Olgu grubunda babaların %51,4'ü (n=18) yüksek bağımlıyken, annelerin %28,6'sı (n=2) yüksek bağımlıydı. Olgu grubunda babanın içtiği sigara miktarı ve ebeveynlerin bağımlılık düzeyleri arttıkça idrar kotinin değerlerinin istatiksel anlamlı arttığı bulundu (p=0,004). Evde içilen toplam sigara miktarı ile kotinin düzeyleri arasında zayıf düzeyde pozitif bir ilişki bulundu (p=0,023, r=0,383). Olgu grubunda gebelikte ve devamında evde içilen toplam sigara miktarı arttıkça kotinin değerlerinin istatiksel olarak anlamlı bir şekilde arttığı görüldü (p=0,019, p=0,023). Sonuç: Tekrarlayan ASYE olgularında, babanın günlük sigara içim miktarı, bağımlılık düzeyi arttıkça, annenin gebelikte maruz kaldığı sigara miktarı arttıkça kotinin değerinin anlamlı arttığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Introduction-Aim: Lower respiratory tract infections (LRTI) are among the diseases with high mortality and morbidity in children. 'Passive / second hand cigarette exposure' is an important risk factor in the development of these diseases and 'urine cotinine ' is an important biomarker in demonstrating this. In this study; a patient information from and Fagerstrom Test for Nicotine Dependence, which measures the level of cigarette addiction, was applied to the parents of children who were followed up in the clinic with the diagnosis of recurrent LRTI, and the effect of cigarette exposure was evaluated by determining the urine cotinine level. Material and Methods: Between February 2018 and March 2019, children aged between 6 months to 5 years who were followed up with the diagnosis of recurrent LRTI, who had no chronic disease and passive smoking exposure were included. The control group consisted of healthy children between the age of 6 months and 5 years without smoking, without LRTI. Urine cotinine levels were measured by 'Chemiluminescent Immunoassay' method with 'Immulite 1000 Nicotine Metabolite' kit. Patient information form; parents' education level, working status, number of smokers at home, number of cigarettes smoked per day, smoking area (room, balcony), smoking of mother and other individuals during pregnancy, type of warming of house, number of LRTIs, number of hospitalizations were asked. Results: 37,1% of the case group (n = 35) and 60% of the control group (n = 40) were women. The mean age of the patient group (n = 35) was 26,54 ± 17,86 months and the mean age of the control group (n = 40) was 43,45 ± 14,6 months. Although not statistically significant, urinary cotinine was higher in the case group (case 34,62 ± 25,28, control 27,22 ± 11,08 ng / ml p> 0,05). There was no significant difference between the patient and control groups in terms of sociodemographic characteristics such as warm-up of the house, number of working parents, educational level of parents, number of people living at home. In the case group, there was no statistically significant difference between whether the mother smoked, the mother smoked during pregnancy and the place where she smoked at home and urine cotinine. In the case group, 51,4% (n = 18) of the fathers were highly dependent, while 28,6% (n = 2) of the mothers were highly dependent. It was found that urine cotinine values increased significantly as the amount of cigarette smoking and parental dependence increased in the case group (p = 0,004). There was a weak positive correlation between total cigarette smoking at home and cotinine levels (p = 0,023, r = 0,383). In the case group, when the total amount of cigarettes smoked at home increased during pregnancy, cotinine values increased significantly (p = 0,019) Conclusion: In recurrent LRTI cases, the amount of cotinine was found to increase significantly as father's smoking amount and dependence level increased and the amount of cigarette that the mother was exposed to during pregnancy increased.