Chromatografic analysis of phenolic compositions of some foods after enrichment by microextraction techniques
Mikroekstraksiyon teknikleri ile zenginleştirme sonrası bazı gıdaların fenolik bileşimlerinin kromatografik analizi
- Tez No: 726414
 - Danışmanlar: PROF. DR. MELEK MERDİVAN
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: Fenolik bileşikler, katı faz mikroekstraksiyonu, GC-MS, LC/DAD, Phenolic compounds, solid phase microextraction, GC-MS, LC/DAD
 - Yıl: 2022
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, fenolik bileşiklerin ekstraksiyonu için yeni iyonik sıvı ile modifiye edilmiş grafen oksit ve iyonik sıvı ile modifiye edilmiş kil kaplı fiberler kullanılarak katı faz mikroekstraksiyonu yöntemleri geliştirildi ve sonrasında gaz kromatografisi-kütle spektrometrisi ve sıvı kromatografisi yöntemi ile tayinleri gerçekleştirildi. Metil- ve benzilimidazolyum katyonlu bromür, tetrafloroborat ve bis (triflorometan) sülfonimid anyonlu iyonik sıvılar sentezlendi, grafen oksit-iyonik sıvı ve kil-iyonik sıvı içeren fiberler hazırlandı ve karakterize edildiler. Gaz kromatografisi ile tayin öncesi fenolik bileşikler trimetilsilan reaktifleri kullanılarak türevlendirildi. Türevlendirme için sıcaklık, süre ve reaktif hacmi optimize edildi. Daldırmalı katı faz mikroekstraksiyonu yönteminde pH, ekstraksiyon sıcaklığı, ekstraksiyon süresi, tuz etkisi, karıştırma hızı, desorpsiyon sıcaklığı ve desorpsiyon süresi optimize edildi. Optimum koşullar altında, fenolik bileşikler için analitik parametreler (çalışma aralığı, gözlenebilme sınırı, tekrarlanabilirlik) belirlendi. Sıvı kromatografisi yöntemi ile tayinde elüsyon çözücüsü türü, elüsyon sıcaklığı ve elüsyon süresi optimize edildi. Hazırlanan fiberlerin ekstraksiyon kabiliyeti ticari fiberlerden daha yüksek elde edildi. Geliştirilen yöntemler, çeşitli şarap veya meyve suyu örneklerine başarıyla uygulandı. Geliştirilen yöntemlerin doğruluğunu göstermek için gerçek örneklere standart fenolik bileşik eklemesi yapıldı ve yüksek geri kazanım elde edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, solid-phase micro-extraction methods were developed using new coated fibers including graphene oxide and clay modified with ionic liquids for the separation and extraction of phenolic compounds, and then their determinations were performed by gas chromatography-mass spectrometry and liquid chromatography methods. Ionic liquids with methyl- and benzylimidazolium cation and bromide, tetrafluoroborate and bis (trifluoromethane) sulfonimide anions were synthesized, fibers containing graphene oxide-ionic liquid and clay-ionic liquid were prepared and all of them were characterized. Phenolic compounds were derivatized using trimethylsilane reagents before determination by gas chromatography. The optimum conditions like temperature, time and reagent volume were optimized for derivatization. In the immersion solid phase microextraction-gas chromatography method, pH, extraction temperature, extraction time, salt effect, stirring speed, desorption temperature and desorption time were studied. Analytical parameters (linear range, detection limit, repeatability, and reproducibility) were determined for phenolic compounds. Elution solvent type, elution temperature and elution time were optimized in liquid chromatography method. The extraction abilities of the prepared fibers were found higher than the commercial fibers. The methods developed have been successfully applied to a several of wine or fruit juice samples to show the accuracy of the developed methods by standard spiking of standard of phenolic compounds and high recovery was obtained.