Maksillomandibuler asimetri hastalarında ortognatik cerrahi sonrası kondil morfolojisi değişikliklerinin üç boyutlu değerlendirilmesi
Three dimensional evaluation of mandibular condyle morphology changes after ortognathic surgery in patients with maxillomandibular asymmetry
- Tez No: 726470
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE TOSUN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ortognatik Cerrahi, Fasiyal Asimetri, Mandibuler Kondil, Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi, Üç Boyutlu Modelleme, Kemik Mikro Yapısal Analizi, Kemik Remodelingi, Ortognathic Surgery, Facial Asymmetry, Mandible Condyle, Cone Beam Computed Tomography, Three-Dimensional Modeling, Bone Microstructural Analysis, Bone Remodelling
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortognatik cerrahi sonrası mandibular kondillerdeki morfolojik değişiklikleri değerlendirmek; asimetrik olan ve olmayan hastalarda ortognatik cerrahinin kondildeki yüzey morfolojisi üzerindeki etkilerini 3B ölçüm kullanarak karşılaştırmaktır. Hacettepe Üniversitesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'nda ortognatik cerrahi operasyonu geçirmiş 42 hastanın (21 kadın ve 21 erkek) KIBT verileri kullanılarak retrospektif bir çalışma tasarlandı. Asimetrisi olan 28 ve asimetrisi olmayan 14 hastanın ortogntaik cerrahi öncesi ve sonrası KIBT kayıtlarından ölçümler yapıldı. Asimetri hastalarında ise deviasyon yönündeki ve düzeltme yönündeki kondiller olmak üzere iki bağımsız çalışma grubu oluşturuldu. Asimetrisi olmayan hastalar için kontrol grubu oluşturulmuş ve çalışma grubu ile karşılaştırmalar yapılmıştır. Ölçümler ve analizler için bir mikro CT analiz program olan“CTAn Software”(ver. 1.20.3.0, Bruker, Skyscan, Aartselaar, Belçika) kullanıldı. 3D modelleme ve kondiler yüzey değerlendirilmesi için“CTVol Software”(ver. 2.3.2.0, Bruker, Kontich, Belçika) kullanıldı. Trabeküler kemik remodelingi ve rezorpsiyonun değerlendirilmesi için mikroyapısal analizler kullanıldı. Tüm gruplarda mandibuler kondillerde yüzey ve kemik mikroyapısında değişiklikler meydana geldi. Çalışma grubunda deviasyon yönündeki kondillerde kemik hacmindeki azalma istatistiksel olarak anlamlı ve bu kondillerde kemik mikroyapısal analiz sonuçları da rezorpsiyon yönünde meydana gelmiştir. Tüm hastalarda remodeling süreciyle uyumlu olarak mandibula kondilinde kemik yüzeyinde ve mikro yapısal konfigurasyonunda değişiklikler gözlenmesine rağmen; deviasyon yönündeki kondillerde diğer gruplardakine göre önemli ölçüde daha fazla rezorptif aktivite gözlendi.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to evaluate the morphological changes in mandibular condyles after orthognathic surgery and compare the effect of orthognathic surgery on surface changes in the condyle in asymmetric and non-asymmetrical patients using 3D measurement. A retrospective study was designed using CBCT data of 42 patients (21 female and 21 male), all of whom were operated at Hacettepe University Oral & Maxillofacial Surgery Department, Ankara, Turkey. Measurements were performed on pre-operative and post-operative CBCT records of 28 patients with asymmetry and 14 patients without asymmetry. Two independent study groups were formed as condyles, deviation side and contralateral side of asymmetry patients. A control group was formed for the patients without asymmetry and comparisons were made with the study group. The micro CT analysis program“CTAn Software”(ver. 1.20.3.0, Bruker, Skyscan, Aartselaar, Belgium) was used for measurements and analyses.“CTVol Software”(ver. 2.3.2.0, Bruker, Kontich, Belgium) was used for 3D modeling and surface registration processes. Microstructural analyzes were used to provide information about trabecular bone remodeling and resorption. Condyle surface and structure changes occurred in all groups. Significant bone volume reduction occurred at the deviation side condyle of the study group. The results of the bone microstructural analysis on the deviation side were also consistent with the resorption pattern. Although bone surface and bone structure alterations were observed in all our patients which is a part of remodeling process; significantly higher bone resorption was observed at the deviation side condyle.