Acil servise başvuran COVID-19'a bağlı pnömonilerde konfuzyon, solunum sayısı, şok indeksi ve yaş (CRSI-65) skorlamasının yatış yeri ve 28 günlük mortaliteyi öngörmedeki ilişkisi
The relationship between confusion, respiratory rate, shock index and age scoring (CRSI-65) in predicting hospitalization and 28-day mortality in pneumonia patients due to COVID-19 admitted to the emergency department
  1. Tez No: 726521
  2. Yazar: SİBEL ÇARPAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, CRSI-65, CURB-65, 28 günlük Mortalite, Yoğun Bakım yatış, COVID-19, CRSI -65, CURB- 65, 28-day Mortality, ICU admission
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: COVID-19 hastalarında CRSI-65, CURB-65 ve CURSI skorlama sistemlerinin 28 günlük mortalite ve yoğun bakım ünitesine yatışı öngörmedeki değerinin belirlenmesi Yöntem: Ankara Şehir Hastanesi Erişkin Acil Tıp Kliniği'ne başvuran COVID-19 PCR testi pozitif ve toraks BT'de covid pnömonisi bulgusu olan hastaların başvuru şekli, sosyodemografik bilgileri, başvuru semptomları, vital bulguları, klinik özellikleri, laboratuvar sonuçları ve görüntüleme bulguları ile CRSI-65 skoru değerlendirilmiştir. Prospektif Gözlemsel Kesitsel Çalışmadır. Bulgular: Çalışmamıza 540 (%100) hasta alınmıştır. Bu hastaların 314 (%58,1)'ü erkek ve 226 (%41,9)'sı kadın olup hastaların yaş ortalaması (ort±sd) 65±15 ve medyanı (medyan[min-max]) 66 [22-99] yıl bulundu. 28 gün içinde vefat eden hasta sayısı 88 (%16,3) ve yoğun bakım ünitesine yatan hasta sayısı 157 (%29,1)idi. Tüm risk skorları motaliteyi ve yoğun bakım ünitesine yatışı öngörmede anlamlı idi. Risk tahmininde ROC analizi CRSI-65 için 0,821 (%95 [CI] 0,771-0,871), CURB-65 için 0,849 (%95 [CI] 0,802-0,896) ve CURSI için 0,842 (%95 [CI] 0,795-0,889) idi. CRSI-65 için düşük riskli grup 0-1 puan ve yüksek riskli olarak CRSI ≥ 2 puan dahil alınmıştır. Sonuç: Çalışmamızda CRSI-65 skorunun düşük ve yüksek riskli grup arasında 28 günlük mortalite ve yoğun bakım ünitesine yatışı öngörmede anlamlı çıkmakla beraber CURB-65 ve CURSI göre bir üstünlük tespit edilememiştir. Ancak herhangi bir laboratuvar parametresi kullanmadan fizik muayene ve vital bulgular ile benzer öngörüde bulunması avantaj sağladığını düşündürmektedir. Daha fazla sayıda hasta ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the value of CRSI-65, CURB-65 and CURSI scoring systems in predicting 28-day mortality and intensive care unit admission in COVID-19 patients Method: Patients with positive COVID-19 PCR test and covid pneumonia finding on thorax CT who applied to Ankara City Hospital Adult Emergency Medicine Clinic were presented with information about their application, demographic information, symptoms, vital signs, clinical features, laboratory results and imaging findings. The CRSI -65 score was evaluated. It is a Prospective Observational Cross Section Study. Results: 540 (100%) patients were included in our study. Of these patients, 314 (58.1%) were male and 226 (41.9%) were female, with mean age (mean±sd) 65±15 and median (median[min-max]) 66 [22-99] years found. The number of patients who died within 28 days was 88 (16.3%) and the number of patients hospitalized in the intensive care unit was 157 (29.1%). All risk scores were significant in predicting mortality and intensive care unit admission. ROC analysis for risk estimation was 0.821 (95% [CI] 0.771-0.871) for CRSI-65, 0.849 (95% [CI] 0.802-0.896) for CURB-65, and 0.842 (95% [CI] 0.795-0.889) for CURSI. For CRSI-65, the low-risk group included 0-1 points and the high-risk group included CRSI ≥ 2 points. Conclusion: In our study, although the CRSI-65 score was significant in predicting 28-day mortality and hospitalization in the intensive care unit between the low and high-risk groups, no superiority was found compared to CURB-65 and CURSI. However, the fact that it makes similar predictions with physical examination and vital signs without using any laboratory parameters suggests that it is advantageous. We think that more patient and multicenter studies are needed.