Ceza Hukukunda elektronik izleme
Electronic monitoring in Criminal Law
  1. Tez No: 726538
  2. Yazar: SERDAR ÇİFCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANDİDE ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik izleme, denetimli serbestlik, alternatif tedbirler, yaptırım, infaz, Electronic monitoring, probation, alternative measures, sanction, execution
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Dünyada, ceza infaz kurumlarındaki hükümlü ve tutuklu mevcudundaki artış, ceza infaz kurumlarının caydırıcı etkisinin azalması, ceza infaz kurumlarının kişinin yeniden sosyalleşmesi noktasında başarılı olamaması ve ceza infaz kurumlarının maliyetleri, bu alanda alternatif çare arayışlarını beraberinde getirmiştir. Bu arayışların bir neticesi olarak elektronik izleme karşımıza çıkmaktadır. 5402 sayılı Denetimli Serbestlik Hizmetleri Kanunu'nun 15/A maddesinde düzenlenen elektronik izleme, ülkemizde yükümlülerin toplum içinde denetim ve takibinde 1 Şubat 2013 tarihinden beri kullanılmaktadır. Elektronik izleme ülkemizde soruşturma aşamasında, kovuşturma aşamasında veya kovuşturma aşamasından sonra uygulanabilecek teknik bir yöntemdir. Elektronik izleme, ceza adaleti çerçevesinde şüpheli, sanık veya hükümlülerin elektronik yöntem ve araçlar ile toplum içinde izlenmesini, gözetim ve denetim altında tutulmasını sağlayan, mağdurun ve toplumun korunmasını destekleyen kararların infaz edilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Tez kapsamında ceza hukukunda elektronik izleme incelenmiş olmakla birlikte elektronik izlemenin ceza hukuku alanı dışındaki kullanımı inceleme dışında bırakılmıştır. Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, cezanın özellikleri, nitelikleri, amacı ve yaptırım ilişkisi ele alınmış; daha sonra elektronik izlemenin tanımı ve mevzuattaki yeri, tarihsel gelişimi, denetimli serbestlik ile ilişkisi, hukuki niteliği ve amacı, karşılaştırmalı hukuktaki yeri, faydaları ve sakıncaları, kişisel verilerin korunması ile AİHS bağlamında temel hak ve özgürlükler ile ilişkisi incelenmiştir. İkinci bölümde, ilk olarak elektronik izlemede kullanılan yöntemler ele alınmış; ardından Türkiye'de kullanılmakta olan elektronik izleme üniteleri ve nitelikleri ile Türk ceza hukukunda elektronik izlemenin uygulanma alanları incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, ilk olarak elektronik izleme kararının alınması, yerine getirilmesi, elektronik cihazların takılması, yükümlülüğün ihlali ve sökülmesi ele alınmış; ardından elektronik izleme kararına karşı kanun yolu ve elektronik izlemenin masrafları incelenerek nihayetinde sonuç kısmında elektronik izlemeye ilişkin olarak değerlendirme ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the world, the increase in the number of convicts and detainees in penitentiary institutions, the decrease in the deterrent effect of penitentiary institutions, the failure of penitentiary institutions to resocialize the person, and the costs of penitentiary institutions have brought along the search for alternative solutions in this area. As a result of these searches, electronic monitoring emerges. Electronic monitoring, regulated in Article 15/A of the Probation Services Law No. 5402, has been used in our country since 1 February 2013 in the supervision and follow-up of obliged parties. Electronic monitoring is a technical method that can be applied in our country during the investigation phase, prosecution phase or after the prosecution phase. Electronic monitoring is a method used in executing decisions that support the protection of the victim and the society, ensuring that suspects, accused or convicts are monitored and kept under surveillance and control in the society with electronic methods and tools, within the framework of criminal justice. In the scope of the thesis, although electronic monitoring in criminal law has been examined, the use of electronic monitoring outside the field of criminal law has been excluded. The thesis consists of three parts. In the first part, the characteristics, qualities, purpose and sanction relationship of the punishment are discussed; Then, the definition of electronic monitoring and its place in the legislation, its historical development, its relationship with probation, its legal nature and purpose, its place in comparative law, its benefits and drawbacks, the protection of personal data and its relationship with fundamental rights and freedoms in the context of the ECHR were examined. In the second part, firstly, the methods used in electronic monitoring are discussed; Then, electronic monitoring units and their qualifications used in Turkey and the application areas of electronic monitoring in Turkish criminal law were examined. In the third part, first of all, taking and fulfilling the electronic monitoring decision, installing electronic devices, breach of obligation and dismantling are discussed; Then, legal remedy against the electronic monitoring decision and the costs of electronic monitoring were examined, and finally, in the conclusion part, evaluations and suggestions were made regarding electronic monitoring.