İslam hukuku açısından Peygamberlerin mirası meselesi
The issue of the inheritance of the Prophets from the perspective of Islamic law
  1. Tez No: 726609
  2. Yazar: KÜBRA UZAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL MACİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fedek, Ferâiz, Ehl-i Sünnet, Şia, Fedek, Feraiz, Ahl as-Sunnah, Shia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Hz. Peygamber'in vefatından sonra, kızı Hz. Fâtıma babasının mîrâsını istemek üzere Halife Hz. Ebû Bekir'in yanına gitmiş ve Hz. Ebû Bekir ona Hz. Peygamber'in:“Biz Peygamberler topluluğu mîrâs bırakmayız. Bizim bıraktığımız sadakadır.”sözünü işittiğini söyleyerek Hz. Fâtıma'yı geri çevirmiştir. Bu konu ile ilgili çeşitli rivâyetler gelmiş ve âlimler arasında farklı görüşler ileri sürenler olmuştur. Ayrıca Peygamberlerin mîrâs bırakıp bırakamayacağı meselesi de gündeme gelmiş ve konu ile ilgili âyetler üzerinde de yorumlar yapılmıştır. Mezhepler arasında Hz. Fâtıma'ya mîrâs verilmesi gerektiğini savunan Şii âlimleri ve Peygamberlerin mîrâs bırakmayacağını savunan Ehl-i Sünnet âlimleri konuya dikkat çeken deliller getirmişlerdir. Ayrıca mezhepler arasında mutedil görüş belirten âlimler de bulunmaktadır. Yine konu üzerine yorum yapmanın sakıncalı olduğuna ve bir görüş belirtmekten uzak kalınması gerektiğine inananlar da olmuştur.
Özet (Çeviri)
After the death of the Prophet Muhammed, his daughter Hz. Fatıma went to the Caliph Abu Bakr and asked for her father's inheritance. Therefore Hz. Abu Bakr quoted what the Prophet said to him:“We, the community of prophets, do not leave an inheritance. It is the charity that we left behind.”He rejected Fatıma by saying he heard the word from the Prophet. There have been various rumors about this issue and there have been those who stated different opinions among the scholars. In addition, the issue of whether the prophets could inherit or not became a current issue, and comments were made on the verses related to the subject. Among the sects, Shia scholars, who argue that Fatıma should be inherited, and Ahl-i Sunnah scholars, who argue that the Prophets will not inherit, have brought remarkable evidence to the subject. In addition, there are scholars who express an equable view among sects. Also, there are some who believe that it is inconvenient to comment on the subject and that it is necessary to stay away from expressing an opinion.