The effect of leadership styles on organizational performance
Liderlik stillerinin organizasyonel performans üzerine etkisi
- Tez No: 726649
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAN TINAZTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Davranış, Tarz, Liderliğin Örgütsel Performansa Etkisi, Leadership, Behavior, Style, Leadership Effect On Organizational Performance
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmanın amacı, liderliğin örgütsel performans üzerindeki etkisini araştırmaktır. Çalışmanın temel nedenleri, liderlik davranışının soyutluğunu öğrenmek ve liderlik farklı davranışlarının örgütsel performans üzerindeki etkisini araştırmaktır. Çalışma aynı zamanda daha iyi liderlik standartları nedeniyle organizasyonlardaki liderliğin performansını da bildirmektedir. Liderlik varsayımları ve liderlik davranışına ilişkin çeşitli kavramlar, araştırmanın başlangıcında vurgulanmış ve detaylandırılmıştır. Bu araştırmada nitel ve nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Anket anketi, kurumdaki çalışanlar ve yönetim arasında dağıtıldı. Çalışma, örgütün yönetimi ve çalışanları arasında bir anketin rahatsız edilmesiyle yapılmıştır. Çalışmanın amacı, yöneticilerin liderlik tarzlarının örgütsel performans üzerindeki etkisini incelemekti. Bu nedenle örnekleme yapılırken yönetici kademelerinde görev yapan çalışanlar alınmıştır. Veriler, çeşitli departman ve sektörlerde görev yapan toplam 250 yöneticiden toplanmıştır. Araştırmanın sonucu, liderlik davranışlarının liderin tanınması ve çalışanın örgütsel performansı fark etmesi ile büyük ölçüde bağlantılı olduğunu göstermiştir. Liderlik davranışını kontrol altında tutmanın, liderin ve çalışanın bireysel geri bildirimler üzerindeki ayırt edici kurumsal performansı üzerinde çok önemli bir zorlayıcı etkisi vardır. Örgüt davranışında yönetimle birlikte liderlik davranışının örgütsel performans üzerinde güçlü bir etkisinin olduğu ve çalışanların örgüt gelişiminin ve başarısının temel nedenleri arasında yer aldığı araştırmalarda ortaya konulmuştur. Son olarak liderlik davranışı örgütün gelişmesinin en önemli temel nedeni olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of the study is to investigate the effect of leadership styles on organizational performance. The core reasons for the study were to learn the abstraction of leadership style and explore the impact of leadership different behavior on organizational performance. The study also notifies the performance of the leadership in organizations because of the better leadership standards. The leadership conjectures and various concepts of the behavior of leadership were highlighted and elaborated on at the start of the research. The method of the research was qualitative and quantitative in this study. The survey questionnaire was distributed among employees and management in the organization. The study was done by disturbing a questionnaire among the management and employees of the organization. The study objective was to examine managers' impact of leadership styles on organizational performance. Therefore in making the sample, the employees who performed in managerial ranks were taken. The data was colled from a total of 250 managers, who performed their jobs in various departments and sectors. The outcome of the research indicated that leadership behaviors are greatly linked with the leader being recognized and, the employee having recognized the organizational performance. The keep check on leadership behavior has a crucial compelling effect on leaders and employees discern organizational performance upon individual feedback. The result is shown in the research that there is a powerful impact of leadership behavior on organizational performance in organization behavior with the management and employees was among the main reason for organization development and success. Lastly to conclude leadership behavior was identified as the crucial main reason for the development of the organization.