The effects of regular yoga practise on posture and balance in healthy adult women during COVİD-19
COVID 19 döneminde yetişkin sağlikli kadinlarda düzenli yoga yapmanin postür ve denge üzerine etkisi
- Tez No: 726670
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM YAZICI MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: yoga, postür, denge, yoganın etkileri, Yoga, Posture, Balance, Yoga effects
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışma sağlıklı kadın bireylerin yoga yapmasının denge ve postür üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 25-45 yaş arası 42 kadın katılımcı dâhil edilmiştir. Katılımcılar düzenli yoga yapan ve yapmayan olmak üzere iki gruba ayrıldılar. Grupların değerlendirmesinde de New York Postür ölçeği, Tek Ayak Üzerinde Durma testi, Y denge testi, Fonksiyonel Uzanma testi, Parmak-zemin testi, Yaşam Kalitesi Kısa Form 36 (SF 36) testi, Beck Depresyon testi, 30 saniye Otur ve Kalk test ve Modifiye Push-up testleri uygulandı. İstatistiksel analizler olarak grupların karşılaştırılmasında, Independent T-test, Mann-Whitney-U test ve Chi-square testleri yapıldı. Grupların New York postür değerlendirmesi skorunda istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmiştir (p0.05). Çalışmamızın sonucunda, sağlıklı yetişkin kadınlarda yoganın postür, dinamik denge, esneklik, kas kuvveti, enduransı ve yaşam kalitesi üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu bulduk.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to investigate the effectiveness of yoga on posture and balance in healthy adult women during Covid-19. 42 volunteer women between the ages of 25-45 who regularly do or do not do yoga participated in the study. Subjects were divided into two groups those who do yoga regularly (n=21) and those who do not (n=21). New York Posture Rating Scale, One-leg stand test, Y balance test, Functional Reach test, Fingertip-to-floor test, Quality of life Short Form 36 (SF 36) test, Beck Depression test, muscle strength and 30-second Sit and Stand test, and Modified Push-up test were evaluated for both of the groups. Independent T-test, Mann-Whitney-U test and Chi-square tests were used to compare the groups as statistical analyses. A statistically significant difference was observed in the New York Posture Rating score of the groups (p0.05). As a result of our study, we found that yoga had a positive effect on posture, dynamic balance, flexibility, muscle strength, endurance, and quality of life in healthy adult women.