Learners' perspectives on learner autonomy in an EFL Turkish context
Türkiyede yabancı dil olarak İngilizce öğrenenlerin öğrenen özerkliği üzerine bakış açıları
  1. Tez No: 726784
  2. Yazar: ŞEBNEM KÜÇÜK GENTRY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YUMRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenen özerkliği, özerk öğrenenler, öğrenenlerin öğrenmeye hazır olmaları ve bakış açıları, learner autonomy, autonomous learners, learners' readiness and perspectives on autonomy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Son kırk yılda gerçekleşen yenilikler, özellikle de öğrenen özerkliğinin gerek teorisi gerekse uygulaması üzerine olan ilginin önemli ölçüde artması dil eğitimini tümden değiştirmiştir. Bunu takiben bu konu 1980'den beri yürütülmüş ve yayımlanmış çok sayıda araştırmanın odak noktası haline gelmiştir. Ancak, bu alanda pek çok araştırmacı öğretmenlerin öğrenen özerkliği hakkındaki kavrayışlarını araştırmaya çalışmıştır. Mevcut araştırma ise İngilizce öğrenilen sınıflarda öğrenenlerin öğrenen özerkliği üzerine olan bakış açılarını incelemeyi amaçlamıştır. Burada araştırmacı bir anket aracılığı ile İstanbul, Türkiye'deki bir vakıf üniversitesinin fen bilimleri fakültesi ve mimarlık ile mühendislik fakültesindeki 52 birinci sınıf öğrencisinden veri toplamıştır. Bu çalışmanın bulguları katılımcıların çoğunun öğrenen özerkliği hakkında olumlu bir tutumu olduğunu göstermiştir. Ancak, öğretmen merkezli bir eğitimden öğrenen merkezli bir eğitime daha yumuşak bir geçişin gerçekleşebilmesi için öğrenenlerinin farkındalığının daha iyi arttırılması ve öğrenen özerkliğinin daha etkin bir şekilde teşvik edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The recent innovations that have taken place over the last four decades, predominantly the significant growth of interest in the theory and practice of learner autonomy, have revolutionized language education. Subsequently, it has been the main focus of numerous research papers that have been carried out since 1980. However, a great number of researchers attempted to investigate the teachers' conception of learner autonomy. The current study tried to explore the students' beliefs on learner autonomy in English language classes. The researcher collected the data by studying 52 first-year students enrolled in the faculty of health and science and the faculty of engineering architecture at a foundation university in Istanbul, Turkey, via utilizing a questionnaire. The findings of the study revealed that the majority of participants had a positive attitude towards learner autonomy. However, the students' awareness must be better raised, and learner autonomy has to be promoted more efficiently for a smoother transition from teacher-centeredness to student-centeredness.