Yerel yönetim birliklerinde yönetişimin uygulanabilirliği: 'Türkiye Belediyeler Birliği' üzerinden bir inceleme
Applicability of governance in local government associations: A review through 'The Union of Municipalities of Turkey'
  1. Tez No: 726789
  2. Yazar: BÜLENT BAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KARAKILÇIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, Yerel Yönetim, Yönetişim, Yerel Yönetim Birliği, Türkiye Belediyeler Birliği, Administration, Local Government, Governance, Local Government Association, Union of Municipalities of Turkey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu araştırmanın temel amacı yönetişimin yerel yönetim birliklerinde uygulanabilirliğini ortaya çıkarmaktır. Araştırmada yönetişim ve yerel yönetim birliği kavramları teorik açıklamalar ışığında ele alınmıştır. Bu araştırma ile yönetişim kavramının yerel yönetim birliklerinde uygulanıp uygulanamayacağı genellemesinden yola çıkarak kimi ülkelerce ayrı bir yerel yönetim birimi olarak kabul edilen yerel yönetim birliklerinin yönetişime uygunluğu ve yönetişimin yerel yönetim birliklerinde uygulanıp uygulanamayacağı araştırılmıştır. Yapılan araştırmalar ışığında, Türkiye Belediyeler Birliği ile yönetişim arasındaki uyum ve başarı ilişkisi ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırmada ilk önce kuramsal çerçeveye uygun olarak yazın taraması yapılmış ve araştırılan kaynaklardan çalışmanın teorik yönü aktarılmıştır. Araştırmaya kuramsal çerçeve çizen araştırma sorularına bağlı kalınarak yerel yönetim birliklerinin yönetişimi uygulamaya elverişli yapıya sahip olup olmadıkları ve Türkiye Belediyeler Birliği'nin yönetişim kavramına yakınlık derecesi ele alınmıştır. Bütün belediyelerin doğal üyesi olduğu Türkiye Belediyeler Birliği'nde yönetişimin uygulanabilirliği konusunda anket çalışması yapılmış; elde edilen veriler analiz edilerek sonuçlar araştırmacı tarafından yorumlanmış ve araştırma soruları kapsamında bulgular ve öneriler geliştirilmiştir. Araştırma sonucunda yerel yönetim birliklerinin ve Türkiye Belediyeler Birliği'nin yönetişim uygulamalarıyla ilgili bulgulara ulaşılmış ve bu bulgular çerçevesinde yönetişimin yerel yönetim birliklerinde ve Türkiye Belediyeler Birliği'nde başarılı bir şekilde uygulanmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this search is to investigate the applicability of governance in local government associations. In the search, the concepts of governance and local government union are discussed in the light of theoretical explanations. In this search, starting from the generalization of whether the concept of governance can be applied in local government unions, the suitability of local government unions, which are accepted as a separate local government unit by some countries, and whether governance can be applied in local government unions have been investigated. In the light of the researches, it has been tried to reveal the harmony and success relationship between the Union of Municipalities of Turkey and governance. In the search, firstly, a literature review was made in accordance with the theoretical framework and the theoretical aspect of the study was conveyed from the researched sources. Adhering to the research questions that draw the theoretical framework for the research, whether local government unions have a structure suitable for implementing governance and the degree of proximity of the Union of Municipalities of Turkey to the concept of governance are discussed. A survey was conducted on the applicability of governance in the Union of Municipalities of Turkey, of which all municipalities are natural members; the data obtained were analyzed, the results were interpreted by the researcher, and the findings and suggestions were developed within the scope of the research questions. As a result of the search, it has been revealed that it is possible to apply governance in local government unions and what needs to be done in order to implement governance in local government unions and the Union of Municipalities of Turkey has been explained.