Eser sözleşmesinde eksik işin (eksik ifa) hüküm ve sonuçları
The provisions and consequences of imperfect performance of the contract for work
  1. Tez No: 726832
  2. Yazar: GÖKHAN SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEHBİ UMUT ERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Eser Sözleşmesi, Eksik İş, Teslim, Ayıplı İfa, Contract for work, Imperfect performance, Delivery, Defective Performance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Eksik iş, taraflarca sözleşmede kararlaştırılmış olan veya dürüstlük kuralı gereği yapılması gereken işin bir kısmının yüklenici tarafından yapılmamış olmasıdır. Eser sözleşmesi ile yüklenici, iş sahibinin bir bedel ödemesi karşılığında, bir eser meydana getirmeyi ve teslim etmeyi üstlenmektedir. Meydana getirilen eserde eksik iş olması halinde, kural olarak, teslim hukuki anlamda gerçekleşmez. Ancak eserdeki eksik işin önemsiz derecede olması halinde teslimin hukuki anlamda gerçekleşebileceği öğretide kabul edilmektedir. Bu çalışmada; eksik iş kavramı, eksik iş kavramının eser sözleşmesinde karşılaşılan benzer kavramlarla karşılaştırılması, eserdeki eksikliğin derecesine göre teslimin hukuki anlamda gerçekleştiği ve gerçekleşmediği durumlar, teslimin gerçekleşmesi ve gerçekleşmemesi halinde uygulanacak hükümler, eserdeki eksik işe rağmen teslimin hukuki anlamda gerçekleşmesi halinde iş sahibinin yükleniciye karşı sahip olduğu haklar kanuni düzenlemeler, öğretideki görüşler ve yargı kararları ışığında açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Imperfect performance is non-performance of any part of work by the contractor which are determined under the contract or required to fulfilled pursuant to good faith. A work contract is a contract whereby the contractor obligates himself to produce a work, and the principal to pay a price. In principle, incomplete work does not create the legal effect of delivery. However, it is generally accepted in the doctrine that the incomplete work of performance can create the legal effect of delivery under the circumstances which deficiencies in the work are insignificant. In this study, the following topics are discussed in the light of legal provisions, arguments in the doctrine and case law: the notion of imperfect performance, the comparison of imperfect performance with other legal concepts which are encountered within the legal framework of contract for work, the circumstances of which the delivery of incomplete work creates legal effect according to extent of deficiencies in the work or vice versa, the views on the rule of law applied to the delivery of incomplete work, the principal's rights against the contractor under the circumstances of which the delivery of incomplete work creates legal effect.