Ȃşık Mehmet Akçay (Hayatı-sanatı-şiirleri)
Âşık Mehmet Akçay (His life, art, poems)
- Tez No: 726836
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL ABALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Âşık, Âşıklık Geleneği, Âşık Mehmet Akçay, Halk Şiiri, Van, Âşık Mehmet Akçay, Folk Poem, Minstrel, Minstrel Tradition Van
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 296
Özet
Âşıklık geleneği, geçmişe göre önemini kaybetmiş olsa da günümüzde Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde varlığını güçlü bir şekilde devam etmeye çalışmaktadır. Âşıklık geleneğinin devam ettiği illerden biri de Van'dır. Van ilinde her dönemde önemli âşıklar yetişmiştir. 19. yüzyılda Akdamarlı Grigoris, Nahapet Koçak ve Ercişli Emrah ile başlayan Van âşıklık geleneğinin günümüzdeki en önemli temsilcilerinden biri de Âşık Mehmet Akçay (Çağlari)'dir. Bu çalışmamızda Van âşıklık geleneğini ve bu geleneğin yaşayan önemli temsilcilerinden Âşık Mehmet Akçay'ın hayatı, sanatı ve şiirleri değerlendirilmeye çalışılmıştır. Türk kültüründe ve Van'da âşıklık geleneğiyle alakalı bilgiler verildikten sonra, Âşık Mehmet Akçay'ın hayatı ve sanatı incelenmiştir. Daha sonra şiirlerinin şekil ve muhteva yapısı belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada Âşık Mehmet Akçay'ın 175 şiirinin şekil özellikleri, edebi sanatları, dini ve kültürel unsurları ve şiirlerinin konuları detaylı olarak incelenerek Âşık Mehmet Akçay'ın gelenekteki yerini belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the tradition of minstrelsy has lost its importance compare to the past, today it's trying to continue its existence strongly in Eastern Anatolia, Central Anatolia and Southeastern Anatolia regions. One of the province where the tradition of minstrelsy continues is Van. In every period, important minstrels were raised in the province Van. One of the most significant representatives of Van minstrel tradition, starting with Akdamarlı Grigoris, Nahapet Koçak and Ercişli Emrah in the 19th century, is Âşık Mehmet Akçay. In this study, we have tried to evaluate the Van minstrel tradition and the life, art and poems of Âşık Mehmet Akçay, one of the important living representatives of this tradition. After giving information about the minstrel tradition in Turkish culture and Van, we have researched the life and art of Âşık Mehmet Akçay. Then we tried to determine the form and content of his poems. In this study, we have tried to determine Âşık Mehmet Akçay's place in tradition by examining the form of features of 175 poems of Âşık Mehmet Akçay, literary arts, religious and cultural elements and the subjects of his poems in detail.