Ortaokul öğrencilerinin iletişim becerilerine sinema/video destekli psikolojik danışmanın etkisi
The effect of cinema/video- assisted psychological consultation on secondary school students' communicaton skills
- Tez No: 726835
- Danışmanlar: PROF. DR. BAŞARAN GENÇDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: sineterapi, iletişim becerileri, video destekli psikolojik danışma, cinema therapy, communication skills, video assisted psychological counseling
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, ortaokulda öğrenim görmekte olan öğrencilerin iletişim becerilerine 6 oturumluk Sinema/Video Destekli Psikolojik Danışma'nın etkisini incelemektir. Ayrıca öğrencilerin kişilerarası ilişkilerinde iyileşme, problem çözme becerilerinde çözümler üretme ve akademik başarı düzeylerinde artış hedeflenmektedir. Yöntem: Bu çalışmanın yöntemi Yarı Deneysel Araştırma Yöntemi'dir. Model, katılımcıların rasgele dağılımının her zaman mümkün olmadığı durumlarda, eğitim araştırmalarında yaygın olarak kullanılmaktadır (Büyüköztürk vd., 2018). Bu çalışmanın modeli eşit olmayan gruplar ön test- son test desenidir. Model, çalışma ve kontrol gruplarına ön test uygulanmasının ardından çalışma grubuyla belirli bir süreçte yapılan uygulamanın etkisini ölçmek amacı gütmektedir (McMillan & Schumacher, 2006). Bu teknikte yansız atama ile oluşturulmuş bir çalışma ve bir kontrol grubu vardır. Her iki gruba da ön test ve son test uygulanmıştır. Bulgular: Bu çalışmanın verilerinden elde edilen bulgular Çalışma Grubu'ndaki öğrencilere sinema/video destekli psikolojik danışma uygulaması verilmesinin ardından öğrencilerin iletişim becerilerini değerlendirme, iletişim ilkeleri ve temel beceriler, kendini ifade etme, iletişim kurmaya isteklilik son testlerinde bir artış olduğunu göstermiştir. Bununla beraber öğrencilerin etkin dinleme ve sözel olmayan iletişimi üzerinde istatiastiki olarak anlamlı bir fark oluşturmadığı görülmüştür. Sonuçlar: Öğrencilere sinema/video destekli psikolojik danışma verilmesinin öğrencilerin“İletişim Becerileri Değerlendirme, İletişim İlkeleri ve Temel Beceriler, Kendini İfade Etme, İletişim Kurmaya İsteklilik”alt boyutu üzerinde olumlu etki ettiği ve iletişim becerilerinde artış sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Yalnızca“Etkin Dinleme ve Sözel Olmayan İletişim”alt boyutu üzerinde bir etki yaratmadığı sonucuna varılmıştır. Sonuçta öğrencilere Sinema/Video Destekli Psikolojik Danışma verilmesinin öğrencilerin iletişim becerilerini olumlu yönde etkilediği ve geliştirdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to examine the effect of 6-session Cinema/Video Assisted Psychological Counseling on the communication skills of secondary school students. So. it is aimed to improve students' interpersonal relations, to produce solutions in problem solving skills and academic success levels. Method: The research method of this study is the Semi-Experimental Research Method. The model is used in educational research where random distribution of participants is not possible (Büyüköztürk vd., 2018). The model of this study is the unequal groups pre-test-posttest design. The model basically aims to measure the effect of the application made with the study group in a certain period after the pre-test is applied to the study and control groups (McMillan & Schumacher, 2006). In this technique, there is a study and a control group formed by random method. Pre-test and post-test are applied to both groups. Findings: The findings from the data of this study revealed that there was an increase in the post-tests of evaluating the communication skills of the students, communication principles and basic skills,self-expression, and willingness to communicate after applying cinema/videoassisted counseling to the students in the study group. It was observed that there was no statistically remarkable difference in students' active listening and non-verbal communication. Conclusions: It was concluded that providing cinema/video assisted psychological counseling to students had a positive effect on the sub-dimension of“Assessment of Communication Skills, Communication Principles and Basic Skills, Self-Expression, Willingness to Communicate”and increased their communication skills. It was concluded that it did not have an effect only on the“Active Listening and Non-Verbal Communication”subdimension. In addition, it was concluded that giving Cinema/Video Assisted Psychological Counseling to students positively affects and improves communication skills of students.