Sigara içen bireylerde COVİD-19 sıklığı ve COVİD-19'lu hastalarda sigaraya bağlı yoğun bakım ünitesi yatış ihtiyacının araştırılması
Investigation of the frequency of COVID-19 in smokers and the need for intensive care hospitalization due to smoking
- Tez No: 726928
- Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL AYDAN SAĞLAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Sigara, Tütün, Yoğun bakım yatışı, COVID-19, Smoking, Tobacco, Intensıve care hospitalization
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Giriş: Bu çalışma primer olarak akciğeri etkileyen yol açtığı COVID-19 hastalığında sigaranın prognoz üzerindeki olası ağırlaştırıcı etkisini araştırmak amaçlı yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız retrospektif vaka kontrol çalışması olarak planlandı. Çalışmamız Aile hekimliği polikliniğine başvuran dahil etme ve dışlama kriterlerine uygun 187 sigara içen vaka grubu hastası ve yaş ve cinsiyet açısından vaka grubuna eşdeğer 232 sigara içmeyen kontrol grubu hastası ile yürütüldü. Oluşturulan anket yaş, cinsiyet, demografik özellikleri, sigara öyküsü, COVİD-19 pozitifliği, COVİD-19'a bağlı yoğun bakım yatışı, COVİD-19 geçirenlerde hastalık sonrası uzayan şikâyetleri, aşılanma öyküsü ile ilgili sorular içermektedir. Bulgular: Sigara içmeyen hastalarda içen hastalara göre COVİD-19 sıklığı, COVİD-19 sonrası uzayan tat-koku kaybı şikâyeti anlamlı olarak yüksektir. Sigara içen grupta COVİD-19 geçiren hastalarda kullanılan sigara paketi miktarı anlamlı olarak düşüktür. Her iki grupta COVID-19' a bağlı yoğun bakım ihtiyacı, cinsiyet, aşılanma açısından anlamlı farklılık yoktur. Sonuç: Sigara içen hastalarda COVİD-19 sıklığı içmeyen hastalardan düşüktür. Sigara içiciliğin; hastalığın hafif ya da ağır olması üzerinde etkili olmadığı, prognostik göstergeler ve mortalite ile ilişkili olmadığı görülmüştür. Sigara ve COVID-19 ilişkisi ve hastalık üzerindeki etkisi için daha büyük hasta sayıları ile ve mekanizmalar açısından daha ileri çalışmalara ve vaka serilerine ihtiyaç vardır
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to investigate the possible aggravating effect of smoking on the prognosis in COVİD-19 disease, which primarily affects the lungs. Materials and Methods: Our study was planned as a retrospective case- control study. Our study was carried out with 187 smokers in the family medicine outpatient clinic who met the inclusion and exlusion criteria, and 232 non-smoker contol group patients who were equivalent to the case group in terms of ageand gender. The questionnaire created includes questions about age,gender, demographic characteristics, smoking history, COVİD-19 positivity, intensive hospitalization due to COVID-19, prologed post-illness complaints in patients with COVID-19,and vaccination history. Results: The frequency of COVID-19 in non-smokers conpared to smokers, and the complaint of extensantate-loss of smell after COVID-19 is significantly higher. The amount of cigarette packs used in patients with COVID-19 in the smoking group is significantly lower. There is no signifacant difference in the need for intensive care , gender, vaccination due COVID-19 in both groups. Conclusion: The incidence of COVID-19 in smokers is lower than in non- smokers. It has been observed that smoking has no effect on mild or severe disease, and is not associated with prognostic indicators and mortality. There is a need for further studies and case years with larger patient numbers and mechanisms for the relationship between smoking and COVID-19 and its effect on the disease.