Kitâb-ı Ḥulviyyât [23-29. bâb] (İnceleme-metin-dizin)
Kitâb-ı Hulviyyât [23-29. chapter] (Examination-text-index)
- Tez No: 726974
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RABİA AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İsmail Bey, Hulviyyât, Türkçe, çeviri yazı, dizin, İsmail Bey, Hulviyyât, Turkish language, transcription, index
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 417
Özet
Bu çalışma; Candaroğlu Beyliğinin son beyi olan İsmail Bey'in XV. yüzyılda yazdığı bir ilmihâl niteliği taşıyan Kitâb-ı Hulviyyât adlı eserin 23-29 arasındaki bâbların çeviri yazısını, ses ve şekil bilgisi yönünden incelenmesini ve dizinini içermektedir. Çalışmanın Giriş bölümünde Müellif İsmail Bey ve Kitâb-ı Hulviyyât adlı eser tanıtılmış; Kitâb-ı Hulviyyât'ın nüshaları, Kitâb-ı Hulviyyât adlı eser üzerine yapılan çalışmalar ve çalışma yöntemimiz hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın İnceleme bölümünde Eski Anadolu Türkçesi dönemine ait eserin imlâ özellikleri, ses ve şekil bilgisi yer almaktadır. Çalışmanın Metin bölümünde Kitâb-ı Hulviyyât adlı eserin 23-29 arasındaki bâbların yani 183a-233a sayfalarının çeviri yazısına yer verilmiştir. Kitâb-ı Hulviyyât'ın Türkiye sınırları içerisinde bulunan telif tarihine en yakın üç nüshası esas alınarak tenkitli metin çalışması yapılmıştır. Çalışmanın Dizin bölümünde kelimelerin cümleye kattığı anlam esas alınarak metnin sözlüğü oluşturulmuştur. Dizin“TürkSözDiz”programı ile hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study includes the translation and the examination and index of the phonetics and morphology of the between 23rd and 29th chapters of the work named Kitâb-ı Hulviyyât, a catechism written by İsmail Bey, the last ruler of the Candaroğlu principality in the 15th century. In the introduction part of the study, the writer İsmail Bey and the text, Kitâb-ı Hulviyyât were introduced and the studies on Kitâb-ı Hulviyyât and the methods of our study were introduced. In the examination part of the study, spelling features, sound and morphology of text belonging to the old Anatolian Turkish period were included. In the text part of the study, the translation of the 23rd and 29th parts in other words 183a-233a pages of Kitâb-ı Hulviyyât were included. A critical text study was made based on Kitâb-ı Hulviyyât's three copies closeout to the copyright date in Turkish. In the index part of the work, dictionary of the text was made up based on the meaning that the words add to sentence. The index was prepared with the programme“TürkSözDiz”.