Gelecek kaygısının üniversite öğrencilerinin yaşam doyumu ve romantik ilişkilere etkisinin incelenmesi
The examination of the effect of future anxiety on life satisfaction and romantic relationship of university students
  1. Tez No: 727116
  2. Yazar: TİLBE NAZ TEKELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEBRAİL KISA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Gelecek kaygısı, İlişki doyumu, Yaşam doyumu, Romantik ilişkiler, Future anxiety, Relationship satisfaction, Life satisfaction, Romantic relationships
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Araştırmanın temel amacı; üniversite öğrencilerinin gelecek kaygısının yaşam doyumu ve romantik ilişkiler üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Gelecek kaygısının dışında diğer kaygı türleri de açıklanmış ve bu kaygı türlerinin yaşam doyumunu nasıl etkilediğine, kişilik özelliklerine göre bir farklılık yaratıp yaratmadığına bakılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda, romantik ilişkisi olan üniversite öğrencilerinin Google-Formlar aracılığı ile ölçekleri doldurmaları sağlanıp 320 kişiden veriler toplanmıştır. Araştırma yöntemi ilişkisel tarama yöntemidir. Araştırmadaki kişilerin %73,8'i kadın, %26,3'ü erkektir. Veriler Demografik Form, Çok Boyutlu İlişki Ölçeği, Beck Umutsuzluk Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği ile toplanmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre; yaşam doyumu ve gelecek kaygısı arasında negatif yönde bir korelasyon bulunmaktadır. İlişkiye yüksek düzeyde odaklanma; ilişki doyumu, ilişki izlenimi ayarlama, ilişkide kendine güven, dışsal ilişki kontrolü ve içsel ilişki kontrolü değişkenleri ile olumlu yönde korelasyon göstermiştir. İlişki doyumu; ilişkide kendine güven, ilişki girişkenliği, içsel ilişki kontrolü ve yaşam doyumu değişkenleri ile olumlu yönde, ilişki korkusu/kaygısı, ilişki izlenimi ayarlama, dışsal ilişki kontrolü ve gelecek kaygısı değişkenleri ile olumsuz yönde korelasyon göstermiştir. İlişki korkusu/kaygısı; ilişki izlenimi ayarlama, dışsal ilişki kontrolü ve gelecek kaygısı değişkenleri ile olumlu yönde, ilişkide kendine güven, ilişki girişkenliği ve yaşam doyumu değişkenleri ile olumsuz yönde korelasyon göstermiştir. İlişki izlenimi ayarlama; dışsal ilişki kontrolü değişkeni ile olumlu yönde, ilişkide kendine güven ve ilişki girişkenliği değişkenleri ile olumsuz yönde korelasyon göstermiştir. İlişkide kendine güven; ilişki girişkenliği, içsel ilişki kontrolü ve yaşam doyumu değişkenleri ile olumlu yönde, gelecek kaygısı değişkeni ile olumsuz yönde korelasyon göstermiştir. Dışsal ilişki kontrolü; ilişki girişkenliği değişkeni ile olumsuz yönde korelasyon göstermiştir. İlişki girişkenliği; içsel ilişki kontrolü ve yaşam doyumu değişkenleri ile olumlu yönde, gelecek kaygısı değişkeni ile olumsuz yönde korelasyon göstermiştir. Yaşam doyumu; gelecek kaygısı değişkeni ile olumsuz yönde korelasyon göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the research is to examine the effect of university students' future anxiety on life satisfaction and romantic relationships. Apart from future anxiety, other types of anxiety were also explained and it was examined how these types of anxiety affect life satisfaction and whether they make a difference according to personality traits. For the purpose of the research, university students having romantic relationships were asked to fill in the scales via Google-Forms and data were collected from 320 people. The research method is relational screening method. 73.8% of the people in the study were female and 26.3% were male. Data were collected with Demographic Form, Multidimensional Relationship Scale, Beck Hopelessness Scale, and Life Satisfaction Scale. According to the results of the analysis; There is a negative correlation between life satisfaction and future anxiety. A high focus on the relationship; relationship satisfaction, relationship impression adjustment, being self-confident in a relationship, external relationship control and internal relationship control variables were positively correlated. relationship satisfaction; self-confidence in the relationship, relationship assertiveness, internal relationship control and life satisfaction variables positively correlated with relationship fear/anxiety, relationship impression adjustment, external relationship control and future anxiety variables negatively. Relationship fear/anxiety; relationship impression adjustment, external relationship control and future anxiety variables positively correlated with self-confidence in the relationship, relationship assertiveness and life satisfaction variables negatively. External relationship control; showed a negative correlation with the relationship assertiveness variable. Relationship assertiveness; It showed a positive correlation with the variables of internal relationship control and life satisfaction, and a negative correlation with the future anxiety variable. Life satisfaction; showed a negative correlation with the future anxiety variable.