Üniversite öğrencilerinin gelecek zaman perspektifi ile yaşam anlamı, psikolojik esneklik ve belirsizliğe tahammülsüzlük özellikleri arasındaki ilişkinin yol analizi ile incelenmesi
Examining the relationship between future time perspective and meaning of li̇fe, psychological resilience and intolerance to uncertainty in university students by path analysis
- Tez No: 766359
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN KIRDÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gelecek zaman perspektifi, psikolojik esneklik, belirsizliğe tahammülsüzlük, yaşam anlamı, Future time perspective, psychological flexibility, intolerance of uncertainty, meaning of life
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın temel amacı üniversite öğrencilerinin gelecek zaman perspektifi psikolojik esneklik, belirsizliğe tahammülsüzlük ve yaşamın anlamı puanlarının ilişkisini incelemektir. Bu amaçla oluşturulan model sınanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 yılı eğitim öğretim yılında Çukurova Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Harran Üniversitesi ve Hakkâri Üniversitesinde çeşitli bölümlerde eğitim gören 404 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında veriler, Kişisel Bilgi Formu, Gelecek Zaman Perspektifi Ölçeği, Yaşam Anlamı Ölçeği, Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği ve Kabul ve Eylem Formu 2 ile elde edilmiştir. Araştırmanın analizinde Path analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre yaşam anlamının bir boyutu olan mevcut anlamın ve belirsizliğe tahammülsüzlüğün boyutu olan ileriye yönelik kaygının gelecek zaman bir şekilde perspektifini anlamlı yordamaktadır. Psikolojik esneklik ise hem mevcut anlamı ve hem de belirsizliğe tahammülsüzlüğün bir boyutu olan ileriye yönelik kaygıyı yordamaktadır. Yaşam anlamının diğer bir boyutu olan aranan anlamı gelecek zaman perspektifini yordamamakla birlikte psikolojik esneklik tarafından da yordanmamaktadır. Ayrıca engellenen kaygı gelecek zaman perspektifini yordamamaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the relationship between the future time perspective psychological flexibility, intolerance of uncertainty and the meaning of life scores of university students. The model created for this purpose has been tested. The study group of the research consists of 404 students studying in various departments at Çukurova University, Erciyes University, Harran University and Hakkari University in the academic year of 2020-2021. Within the scope of the research, the data were obtained with the Personal Information Form, Future Time Perspective Scale, Meaning in Life Questionnaire, Intolerance of Uncertainty Scale and the Acceptance and Action Form 2. Path analysis method was used in the analysis of the research. According to the research results, the present meaning, which is a dimension of the meaning of life, and the prospective anxiety, which is the dimension of intolerance of uncertainty, predict the future time perspective in a meaningful way. Psychological flexibility, on the other hand, predicts present meaning and inhibitory anxiety, which is another dimension of intolerance of uncertainty and prospective anxiety. The searched meaning, which is another dimension of the meaning of life, does not predict the future time perspective, but it is also not predicted by psycological flexibility. In addition, it does not predict the future time perspective of inhibited anxiety, which is another dimension of intolerance to uncertainty.