Analysing the attitude-action gap in sustainable consumption and production
Sürdürülebilir üretim ve tüketim kalıpları için tutum-eylem boşluğunun analizi
  1. Tez No: 727118
  2. Yazar: NOUR ELHOUDA ATEMNI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ŞEHİME ÖZÜTLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Entegrasyon Teorisi, Yaşam Döngüsü Düşüncesi, Algılanan Tüketici Etkinlik, Politika Geliştirme, Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim, Teori Planlı Davranış, Gerekçeli Eylem Teorisi, Information Integration Theory, Life Cycle Thinking, Perceived Consumer Effectiveness, Policy Development, Sustainable Consumption and Production, Theory of Planned Behaviour, Theory of Reasoned Action
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
İnsanların çevresel sorunlara karşı farkındalıkları ve endişeleri arttıkça, sürdürülebilir üretim ve tüketim hakkındaki eğilimleri de değişegelmeye devam ediyor. Ancak birçok çabaya rağmen, bireylerin tutum ve eylemleri arasında bir tutarsız olduğu gerçeği dikkat çekmeye devam ediyor. Bunun anlamı tüketim kalıbındaki değişime açık bir tutumla bile, tüketicinin/üreticinin eylemlerinin, çalışmada incelenen birçok faktör nedeniyle kendi tutumlarıyla uyuşmadığı anlamına geliyor. Bu uyumsuzluğun irdelenmesi amacıyla çalışma Türkiye genelindeki katılımcılara davranış teorisine dayalı bir anket çalışması uygulamıştır. Çalışmanın temel amacı eylem ve tutumlar arasındaki uyumsuzluğun analiz edilmesi olduğu için fiyat duyarlılığı ve çevre dostu ürünün mevcudiyeti regresyon analizi ve duyarlılık analizi aracılığı ile incelenmiştir. Araştırma kapsamında; sürdürülebilir üretim ve tüketime yönelik doğrudan tutum sahibi olan gözlem kümesine karşı, sürdürülebilir üretim ve tüketime yönelik tutumlara karşı tutum sahibi olan gözlem kümesinin eylemleri incelenmiştir. Yani ilk küme sürdürülebilir üretim ve tüketime karşı bir tutumu olan insanları temsil ederken, ikinci küme sürdürülebilir üretim ve tüketime karşı tutumlara göre hareket eden insanları ilgilendiriyor. Sonuçlar, Türkiye'deki tüketicilerin doğrudan tutum sahibi olmaktan ziyade, çevre dostu ürünler satın almak gibi sürdürülebilir üretim ve tüketim ile ilgili faaliyetlere dahil olmaya, yani ikinci kümeye daha meyilli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
As people's concern grows more and more, and their awareness of the trending environmental issues that the globe is facing, their attitude towards sustainable consumption and production has also changed. But despite many efforts, a gap between the attitudes and actions of producers as well as consumers had been noticed, meaning that even with an attitude open to the change in the pattern of purchase, actions of the consumer/producer don't match his attitude due to multiple factors that will be identified through this research. A questionnaire based on the theory of planned behaviour has been conducted on residents of Turkey. As the primary goal of this research was to determine what factors contribute to the gap between a consumer's attitude and action in relation to SCP, this was achieved by using regression analysis and moderation analysis where price sensitivity and the availability of eco-friendly product were pointed out as the said factors. The research showed rather interesting results, two clusters were recognized within the analysis, an Attitude Cluster and Action Cluster, where the first cluster represents people that have an Attitude towards SCP, and the second concerns people who act upon their attitude towards SCP, therefore the results shows that consumers in Turkey are more inclined to engage in SCP-related activities such as purchasing eco-friendly products.