Yetişkinlerde algılanan ebeveyn tutumlarının empati düzeyi ile ilişkisi
The relationship of perceived parent attitudes in adults and the level of empathy
  1. Tez No: 727130
  2. Yazar: NİDA DİLSİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE TASA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Empati, Ebeveyn Tutumları, Tutum, Empathy, Parental Attitudes, Attitude
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, yetişkinlerde algılanan ebeveyn tutumlarının empati ile ilişkisini incelemektir. Ayrıca çalışma kapsamında, ebeveyn tutumları ve empati düzeyi değişkenleri sosyodemografik değişkenler ile karşılaştırılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Türkiye'de ikamet eden 18-65 yaş arasında; %67,9'u kadın, %32,1'i erkek, toplam 477 katılımcı oluşturmaktadır. Yapılan analizler sonucunda, anne ve babaları tarafından reddedildiğini algılayan bireylerin empati düzeyleri daha düşük, anne ve babaları tarafından duygusal sıcaklık seviyesi yüksek algılanan bireylerin empati düzeyleri de yüksek olduğu; kadınların, babaları tarafından reddedilme algılarının, erkeklere göre daha düşük olduğu; kadınların anne ve babaları tarafından algıladıkları aşırı koruyuculuk tutumunun, erkeklere göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte ebeveynlerin eğitim durumunun, yetişkinin yaş grubunun, ebeveynin vefat edip etmemesinin ve sosyoekonomik düzeyin de algılanan ebeveyn tutumunu farklılaştırdığı görülmüştür. Araştırmanın bir diğer değişkeni olan empati düzeyinin, kadınlarda erkeklere göre daha yüksek olduğu; 18-25 yaş arası bireylerin empati düzeylerinin 26-45 yaş arası bireylerden daha düşük olduğu saptanmıştır. Düşük ekonomik düzeye sahip bireylerin, orta ve yüksek ekonomik seviyeye sahip bireylere göre ve bekar bireylerin evlilere göre daha düşük empati düzeyine sahip olduğu bulunmuştur. Bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the relationship between perceived parental attitudes and empathy in adults. In addition, within the scope of the study, parental attitudes and empathy level variables were compared with sociodemographic variables. The sample of the research is between the ages of 18-65 residing in Turkey; 67.9% of them are women, 32.1% are men, with a total of 477 participants. As a result of the analyzes made Individuals who perceive being rejected by their parents have lower levels of empathy; Individuals who are perceived to have high emotional warmth levels by their parents also have high empathy levels; women's perception of being rejected by their fathers is lower than men; It has been determined that the overprotective attitude perceived by the mothers and fathers of women is higher than that of men. However, it was observed that the educational status of the parents, the age group of the adult, whether the parent died or not, and the socioeconomic level also differentiated the perceived parental attitude. Another variable of the study, the level of empathy, is higher in women than in men; It was determined that the empathy levels of individuals between the ages of 18-25 were lower than those between the ages of 26-45. It has been found that individuals with low economic status have lower empathy levels compared to individuals with medium and high economic levels, and single individuals have lower empathy levels than married people. The findings are discussed in the light of the relevant literature.