Yetişkinlerde algılanan ebeveyn tutumlarının sosyal görünüş kaygısı ve duygu düzenleme ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship of perceived parenting styles with social appearance anxiety and emotion regulation in adults
  1. Tez No: 852226
  2. Yazar: NARMİN MIRZAYEVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLÇİN ŞENYUVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn Tutumları, Sosyal Görünüş Kaygısı, Duygu Düzenleme, Parenting Styles, Social Appearance Anxiety, Emotion Regulation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmada yetişkinlerde algılanan ebeveyn tutumlarının sosyal görünüş kaygısı ve duygu düzenleme ile ilişkisinin değerlendirilmesi incelenmiştir. Araştırmanın evreni Türkiye'de yaşayan yetişkinlerden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise basit rastgele ve kartopu örnekleme yöntemi ile seçilmiş olacak 18-45 yaş arasındaki 389 bireyden oluşmaktadır. Araştırmada 16 farklı sorudan oluşan Demografik Bilgi Formu,“Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği”,“Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği-Kısa Form”ve“Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutumları Ölçeği (KAET- Ç)”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 23 programı kullanılmıştır. Demografik değişkenlere göre farklılaşma durumunu değerlendirmek için bağımsız gruplar t testi ve ANOVA kullanılmıştır. Ölçek ve alt boyutlardaki bağımsız ve bağımlı değişkenler arasındaki etkiyi tespit edebilmek için regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçekler ve onların alt boyutları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi için korelasyon analizi uygulanmıştır. Korelasyon analizi neticesinde, SGKÖ ve DDGÖ arasında pozitif yönlü orta bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Anne Duygusal Sıcaklık ve Baba Duygusal Sıcaklık alt boyutu Açıklık, Amaçlar, Dürtü, Stratejiler, Kabul Etmeme alt boyutunu ve Duygu Düzenleme Güçlüğü ölçeğini anlamlı düzeyde yordamaktadır. Anne Aşırı Koruyuculuk ve Baba Aşırı Koruyuculuk alt boyutu Açıklık, Amaçlar, Dürtü, Stratejiler, Kabul Etmeme alt boyutunu ve Duygu Düzenleme Güçlüğü ölçeğini anlamlı düzeyde yordamaktadır. Anne Reddedicilik ve Baba Reddedicilik alt boyutu Açıklık, Amaçlar, Dürtü, Stratejiler, Kabul Etmeme alt boyutunu ve Duygu Düzenleme Güçlüğü ölçeğini anlamlı düzeyde yordamaktadır. Anne Duygusal Sıcaklık ve Baba Duygusal Sıcaklık alt boyutu Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeğini anlamlı düzeyde yordamaktadır. Anne Aşırı Koruyuculuk ve Baba Aşırı Koruyuculuk alt boyutu Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeğini anlamlı düzeyde yordamaktadır. Anne Reddedicilik ve Baba Reddedicilik alt boyutu Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeğini anlamlı düzeyde yordamaktadır. Elde edilen sonuçlardan yola çıkılarak araştırma konusuna uygun farklı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the evaluation of the relationship between perceived parental attitudes and social appearance anxiety and emotion regulation in adults was examined. The population of the research consists of adults living in Turkey. The sample of the research consists of 389 individuals between the ages of 18-45, who will be selected by simple random and snowball sampling method. Demographic Information Form consisting of 16 different questions,“Social Appearance Anxiety Scale”,“Emotion Regulation Difficulty Scale-Short Form”and“Abbreviated Perceived Parental Attitudes Scale (KAET-Ç)”were used in the research. SPSS 23 program was used to evaluate the data. Independent samples t test and ANOVA were used to evaluate the differentiation according to demographic variables. Regression analysis was performed to determine the effect between independent and dependent variables in the scale and sub-dimensions. Correlation analysis was applied to evaluate the relationship between the scales used in the research and their sub-dimensions. As a result of the correlation analysis, it was determined that there was a moderate positive relationship between SGKS and DDGS. Mother Emotional Warmth and Father Emotional Warmth subscales significantly predict the Openness, Goals, Impulse, Strategies, Non-Acceptance subscale and Difficulty in Emotion Regulation scale. Mother Overprotectiveness and Father Overprotectiveness subscales significantly predict the Openness, Goals, Impulse, Strategies, Non-Acceptance subscale and Difficulty in Emotion Regulation scale. The Mother Rejectionism and Father Rejection subscales significantly predict the Openness, Goals, Impulse, Strategies, Non-Acceptance subscale and the Emotion Regulation Difficulty scale. Mother Emotional Warmth and Father Emotional Warmth subscales significantly predict the Social Appearance Anxiety Scale. Mother Overprotectiveness and Father Overprotectiveness subscales significantly predict the Social Appearance Anxiety Scale. Mother Rejectionism and Father Rejection subscales significantly predict the Social Appearance Anxiety Scale. Based on the results obtained, different suggestions appropriate to the research topic were made.