Endometriozisli infertil kadınlarda dienogest tedavisinin IVF sonuçlarına etkisi
Effect of dienogest treatment on IVF success in infertile women withendometriosis
- Tez No: 727129
- Danışmanlar: PROF. DR. FAİK GÜRKAN YAZICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Dienogest, Endometriozis, Ġnfertilite, IVF, Dienogest, Endometriosis, Infertility, IVF
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Günümüzde giderek yaygınlaĢan infertilite sorununun çok sayıda sebebi vardır, bunlardan en önemlilerinden birisi de endometriozistir. BaĢarı oranlarını arttırmak için IVF öncesinde yapılan, endometriomanın laparoskopik eksizyonel ve ablatif cerrahisi ya da abdominal eksizyonel cerrahi tedavileri prematür ovaryan yetmezlikle sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle prematür ovaryan yetmezlik geliĢmesi muhtemel kadınlarda, over rezervini koruyabilmek için önerilebilecek alternatif tedavi modaliteleri araĢtırılmaktadır. Bu çalıĢmada endometriozisli hastaların IVF öncesinde dienogest tedavisi almasının gebelik sonuçlarına etkisi araĢtırılmıĢtır. Mersin Üniversitesi Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'ne baĢvurmuĢ olan son beĢ yıl içindeki 71 kadın hastanın dosyaları retrospektif olarak taranmıĢtır. AraĢtırmada IVF öncesi dienogest tedavisi alan 42 hasta (Grup 1) tedavi almayan 29 hasta (Grup 2) ile karĢılaĢtırılmıĢ, dienogest tedavisinin klinik gebelik/canlı doğum elde etme ile anlamlı bir fark olup olmadığı incelenmiĢtir. Grup 1'de 17 (%40,5), Grup 2'de ise 5 (%17,2) hastada canlı doğum elde edilmiĢtir, bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır. (p=0,042) Sonuç olarak dienogest; endometriozisli hastalarda IVF öncesinde kullanıldığında canlı doğum oranlarını arttırdığı için alternatif, uyumlu ve verimli bir tedavi seçeneği olarak hastalara IVF öncesinde önerilebilir.
Özet (Çeviri)
There are many reasons for the infertility problem, which is becoming more and more common today, one of the most important of these is endometriosis. Laparoscopic excisional and ablative surgery of endometrioma or abdominal excisional surgical treatments performed before IVF to increase success rates may result in premature ovarian failure. For this reason, alternative treatment modalities that can be recommended to preserve ovarian reserve in women who are likely to develop premature ovarian failure are being investigated. In this study, the effect of using dienogest treatment before IVF in patients with endometriosis on pregnancy outcomes was investigated. The files of 71 female patients who applied to Mersin University Hospital IVF Center in the last five years were reviewed retrospectively. In this study, 42 patients (Group 1) who received dienogest treatment before IVF were compared with 29 patients who did not (Group 2), and it was examined whether there was a significant difference between dienogest treatment and clinical pregnancy/live birth. Live births were obtained in 17 (%40,5) patients in Group 1 and in 5 (%17,2) patients in Group 2. This difference was statistically significant. (p=0,042) As a result; dienogest increases live birth rates when used before IVF in patients with endometriosis, it can be recommended to patients before IVF as an alternative, compatible and efficient treatment option.