8-14 yaş arası eğitilebilir otizmli çocuklarda 8 haftalık düzenli egzersiz eğitiminin temel motor becerileri üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of 8 weeks of regular exercise education on basic motor skills in 8-14 years old children with educable autism
  1. Tez No: 727217
  2. Yazar: ERTUĞRUL KAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KEMAL TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Otizm, Spor, Exercise, Austism, Sports
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmanın amacı otizmli erkek çocukların düzenli egzersiz eğitiminin temel motorik becerileri üzerine etkisinin incelenmesidir. Araştırmaya, yaşları ortalama 12,01± 0,59 yıl, boyları ortalaması 130,62± 3,54 m, vücut ağırlıkları ortalaması 42,77± 2,99 kg olan 15 otizmli erkek katılmıştır. Kontrol grubu yaşları ortalama 12,37 ± 0,99 yıl, boyları ortalama 131,19± 4,11 m, vücut ağırlıkları ortalaması 41,56± 3,02 kg olan 15 erkek otizmli olmak üzere toplam 15 çocuk katılmıştır. Normallik sınaması için Shapiro-Wilk testi, gruplar arası ön test ve son test farkların analizinde Independent Samples T testi, grup içi fark olup olmadığının belirlenmesinde ise Paired Samples T testi kullanıldı. Deney grubuna 8 hafta boyunca haftada 4 gün temel egzersiz, kardiyovasküler egzersiz, jimnastik Antrenmanı, kardiyovasküler ve kondisyon antrenmanları, çabukluk ve kuvvet antrenmanları yaptırılmış. Haftada 1 gün durarak uzun atlama, otur eriş, sağlık topu atma, dikey sıçrama, 20 metre sprint, basketbol topu atma testleri uygulandı. Deney ve kontrol grubuna ait temel motor becerilerin ön test değerlerinde guruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmazken guruplar arası tüm son test değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Deney grubuna ait temel motorik beceri performansı ön test ve son test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunurken, kontrol grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç olarak; Sonuç olarak, 8 haftalık egzersiz eğitimin temel motor becerilerini geliştirdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of regular exercise training on basic motor skills of boys with autism. 15 men with autism with an average age of 12.01± 0.59 years, an average height of 130.62± 3.54 m, and an average body weight of 42.77± 2.99 kg participated in the study. A total of 15 children with autism participated in the control group; Shapiro-Wilk test was used to test for normality, Independent Samples T test was used to analyze the pretest and posttest differences between groups, and Paired Samples T test was used to determine whether there was a difference within the group. The experimental group was given basic exercise, cardiovascular exercise, gymnastics training, cardiovascular and conditioning training, speed and strength training, 4 days a week for 8 weeks. One day a week, standing long jump, sit and reach, medicine ball throwing, vertical jump, 20 meters sprint, basketball ball throwing tests were applied. While there was no statistically significant relationship between the groups in the pre-test values of basic motor skills of the experimental and control groups, a statistically significant relationship was found in all post-test values between the groups. While there was a statistically significant relationship between the basic motor skill performance pre-test and post-test values of the experimental group, no statistically significant relationship was found in the control group. As a result; As a result, it was found that 8 weeks of exercise training improved basic motor skills.