Hipertansif bozukluğun son trimester gebelerde prenatal bağlanma ve gebeliğin kabulüne etkisi
The effect of hypertensive disorder on prenatal attachment and pregnancy acceptance
- Tez No: 727424
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜNDÜZ ÖZLEM ALTINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Gebelikte Hipertansif Bozukluk, Gebeliğe Uyum, Prenatal Bağlanma, Adjustment to Pregnancy, Hypertensive Disorder In Pregnancy, Pregnancy, Prenatal Attachment
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışma Gebelikte hipertansif bozukluğun son trimester gebelerde prenatal bağlanma ve gebeliğin kabulüne etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma analitik, kesitsel olarak vaka-kontrol tipinde yapılmıştır. Haziran 2020- Eylül 2021 tarihleri arasında, Erzurum İl Merkezine bağlı Erzurum Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniklerine başvuran 152 gebe ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri“Kişisel Bilgi Formu”,“Prenatal Bağlanma Envanteri (PBE)”ve“Prenatal Kendini Değerlendirme ÖlçeğiGebeliğin Kabulü Alt Ölçeği (PKDÖ-GK)”ile toplanmıştır. Verilerin analizinde, KolmogorovSmirnov, Levene, Mann Whitney, Kruskal Wallis, Dunn-Bonferroni Pearson'un χ2, Süreklilik düzeltmeli χ2 veya Fisher Freeman Halton testleri kullanılmıştır. Bulgular: Bu araştırmada vaka grubunun toplam PKDÖ-GK index puan ortalaması (26,0±7,8), kontrol grubuna (19,4±3,9) göre istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Vaka grubundaki toplam PKDÖ-GK index puan ortalamasının yüksek bulunması gebelik kabul düzeyini azaltmıştır. Vaka grubunda yer alan gebelerin PBE puan ortalamaları (61,9±10,8) kontrol grubunda yer alan gebelere (70,1±8,2) göre istatistiksel anlamlı olarak daha düşük olarak bulunmuştur. Ayrıca vaka ve kontrol grubundaki gebelerin prenatal bağlanma düzeylerine paralel olarak gebeliği kabulü düzeylerinin azaldığı görülmüştür. Sonuç: Gebelikte hipertansif bozukluğu olan gebelerin olmayan gebelere göre gebeliğin kabulü ve prenatal bağlanma düzeyleri daha düşük bulunmuştur. Ayrıca tüm gebelere göre gebeliğin kabulü düzeylerine paralel olarak prenatal bağlanma düzeylerinin azaldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to examine the effect of hypertensive disorder in pregnancy on prenatal attachment and acceptance of pregnancy in last trimester pregnant women. Material And Method: The research was conducted in the analytical, cross-sectional casecontrol type. The study was carried out with 152 pregnant women who applied to Erzurum Atatürk University Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic and Gynecology and Obstetrics Polyclinic between June 2020 and September 2021. Research data were collected with“Personal Information Form”,“Prenatal Attachment Inventory (PAI)”and“Prenatal Self Assessment Scale-Acceptance of Pregnancy Sub-Scale (PSAS-AP)”. In the analysis of the data, Kolmogorov-Smirnov, Levene, Mann Whitney, Kruskal Wallis, Dunn-Bonferroni Pearson's χ2, Continuity corrected χ2 or Fisher Freeman Halton tests were used. Results: In this study, the total PSAS-AP index score average of the case group (26.0±7.8) was found to be statistically significantly higher than the control group (19.4±3.9). The fact that the total PSAS-AP index score average in the case group was high decreased the level of pregnancy acceptance. The mean PAI score of the pregnants in the case group (61.9±10.8) was found to be statistically significantly lower than the pregnants in the control group (70.1±8.2). In addition, it was observed that the level of acceptance of pregnancy decreased in parallel with the prenatal attachment levels of the pregnants in the case and control groups. Conclusion: Pregnancy acceptance and prenatal attachment levels of pregnant women with hypertensive disorder during pregnancy were found to be lower than those without. In addition, it was concluded that prenatal attachment levels decreased in parallel with the acceptance of pregnancy levels compared to all pregnant women.