Lomber stabilizasyon operasyonlarında ultrason eşliğinde uygulanan erektör spina plan bloğunun postoperatif analjeziye etkisi
- Tez No: 727436
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPARSLAN APAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Erektör Spina Plan Bloğu, Lomber Stabilizasyon Cerrahisi, Postoperatif Analjezi, Erector Spina Plane Block, Lumbar Stabilization Surgery, Postoperative Analgesia
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmada lomber stabilizasyon ameliyatı yapılan hastalarda ultrason eşliğinde uygulanan Erektör Spina Plan Bloğu'nun (ESPB) postoperatif analjeziye etkisi araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya elektif lomber stabilizasyon ameliyatı planlanan 18-65 yaş arası ASA skoru 1-3 olan toplam 50 hasta dahil edildi. Hastaların perioperatif hemodinamik verileri, istirahat ve öksürme sırasındaki NRS skorları, postoperatif 24 saatlik dönemdeki tramadol tüketimleri saptandı. Hasta kontrollü analjezi (HKA) cihazı gereksinimi, ilk analjezik ihtiyaç zamanları, postoperatif dönemdeki kurtarıcı analjezik gereksinimi, bulantı-kusma, kaşıntı gibi yan etkileri ve ilk mobilizasyon süreleri karşılaştırıldı. Veriler Kolmogorov Smirnov, Mann-Whitney U, Ki-kare ve bağımsız örneklemler t testi (independent samples t test) kullanılarak analiz edildi. İstatistiksel anlamlılık için p0.05). Tartışma ve Sonuç: Çalışmamızda lomber stabilizasyon cerrahisi geçiren hastalara ultrason eşliğinde uygulanan ESPB' nin postoperatif ağrı skorlarını, toplam tüketilen tramadol miktarını ve HKA cihazı gereksinimini azalttığı bulundu. Ayrıca ilk analjezik ihtiyaç süresini uzattığı, kurtarıcı analjezik gereksinimini azalttığı ve ilk mobilizasyon süresini kısalttığı tespit edildi. Sonuç olarak ESPB'nin lomber stabilizasyon cerrahisi geçiren hastalarda multimodal analjezinin bir parçası olarak postoperatif ağrı yönetiminde etkin bir seçenek olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the present study was to determine the effect of ultrasound-guided Erector Spina Plan Block (ESPB) on postoperative analgesia in patients who underwent lumbar stabilization surgery. Materials and Methods: A total of 50 patients, aged 18-65 years, who were scheduled for elective lumbar stabilization surgery, with an ASA score of 1-3, were equally included in the study. Perioperative hemodynamic data of the patients, NRS scores at rest and coughing, and tramadol consumption in the postoperative 24-hour period were determined. Patient-controlled analgesia (PCA) device demand and delivery, time to first analgesic request, rescue analgesics requirements in postoperative period, the presence of side effects such as nausea-vomiting, itching, and first mobilization times were compared. Data was analysed using Kolmogorov Smirnov, Mann-Whitney U, Chi-square and independent samples t test. A p value 0.05). Discussion and Conclusion: In our study, ultrasound-guided ESPB in patients undergoing lumbar stabilization surgery reduced postoperative pain scores, total amount of tramadol consumption, and PCA demand and delivery. It also extended the time to first analgesic request, reduced rescue analgesic requirements, and decreased the first mobilization time. As a result, in a part of multimodal analgesia, erector spina plane block was effective in the management of postoperative pain in patients undergoing lumbar stabilization surgery.