Postoperatif doktor kontrollü weaning ile kapalı döngü kontrollü weaning (ASV=adaptive support ventilation) yöntemlerinin kıyaslanması
Comparison of doctor controlled weaning and closed circuit controlled (ASV=adaptive support ventilation) weaning
  1. Tez No: 171440
  2. Yazar: HATİCE İZMİRLİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECMETTİN ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Weaning, postoperatif hastalar, reanimasyon ünitesi, ASV, SIMV, PSV. 63
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Postoperatif Doktor Kontrollü Weaning İle Kapalı Döngü Kontrollü Weaning (ASV= Adaptive Support Ventilation) Yöntemlerinin Kıyaslanması Araştırmamızda uzun süren torako-lomber vertebral stabilizasyon operasyonlarından sonra mekanik solunum desteği gereksinimi nedeniyle reanimasyon ünitemize kabul edilen 27 hastada bulunmaktadır. Yeni geliştirilen kapalı döngü ventilasyon modu olan ASV (Adaptive Support Ventilation) ile weaning ile postoperatif hastalarda uyguladığımız konvansiyonel yaklaşım olan senkronize aralıklı zorunlu ventilasyon (Synchronized İntemittent Mandatory Ventilation, SIMV) + basınç destekli ventilasyon (Pressure Support Ventilation, PSV) ile weaning; weaning süresi, başarısı, hemodinamik etkiler ve kan gazı parametrelerindeki değişiklikler açısından karşılaştırılmıştır. Reanimasyon ünitesine kabul edilen hastaların monitörizasyonları ve iki gruba randomizasyonları sağlandı. ASV grubundaki hastalar ASV modunda kontrol grubundaki hastalar ise SIMV modunda ventile edilmeye başlandı. Diğer destek tedavileri de her iki grup için standardize edilerek uygulandı. Hastalar başlangıçta FİO2 %100 olacak şekilde ventile edildi. FİO2 değeri PaÛ2 düzeylerine göre düşürüldü. ASV grubunda dakika ventilasyon yüzdesi değişiklikleri %25'lik basamaklarla yapıldı. Kontrol grubunda ise solunum sayısı başlangıç değeri olan 12 soluk/dakika'dan 2 soluk/dakika 'lık basamaklarla düşürüldü ve 6 soluk/dakikalık solunum sayısı tolere edilmiş ise hastalar SIMV modundan PSV moduna alındı. Mekanik ventilatörde yapılan değişiklikler 10 dakika sonra alınan arteriyel kan gazı ile değerlendirildi. Hastalar ASV grubunda dakika ventilasyon yüzdesi %25'te iken veya kontrol grubunda PSV< 10 CIT1H2O olduğunda diğer ekstübasyon kriterleri de uygunsa ortalama 60 dakikalık süreç içinde ekstübe edildiler. Araştırmamızda bu iki ventilasyon modunun weaning süresi, başarısı, hemodinamik etkiler ve kan gazı parametrelerindeki değişiklikler yönünden birbirlerine üstünlüğü gösterilemedi. Her iki hasta grubu arasında yoğun bakım ünitesinde kalış zamanı ve hastaneden taburculuk zamanı açısından da anlamlı farklılık saptanmadı. Weaning sürecinde ASV ve SIMV+ PSV 'yi karşılaştırmış olduğumuz bu araştırma sonucunda ASV'nin uzun süren operasyonlardan sonra mekanik solunum desteği gereksinimi olan hasta gruplarında weaning için alternatif bir ventilator modu olabileceğini tesbit ettik.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Comparison of Postoperative Doctor Controlled Weaning and Closed Circuit Controlled Weaning (ASV= Adaptive Support Ventilation) Twenty seven patients who were submitted to intensive care unit (ICU) for mechanical ventilation after long lasting thoracolomber operations were included to the study. In the postoperative period, weaning the patients with a newly developed closed loop ventilation mode (Adaptive Supportive Ventilation, ASV) or conventional synchronized intermittent mandatory ventilation + pressure support ventilation (SIMV+PSV) were compared in terms of weaning time, weaning success, hemodynamic effects, and blood gas analysis parameters. Patients were monitorised and randomly allocated into Group ASV or Group Control for ventilation in ASV or SIMV mode respectively. Other supportive treatments were also standardized among groups. At the initiation of the mechanical ventilation FİO2 was 1, however it was decreased due to the changes in PaÛ2 In Group ASV, minute ventilation was decreased in 25 % steps. In Group Control the initial respiratory rate (12 breaths/minute) was decreased in 2 breaths/minute steps, patients who tolerated 6 breaths/minute were switched into PSV from SIMV. The affects of changes in mechanical ventilation modes were assessed after 10 minutes era with arterial blood gas analysis. Patients were extubated in 60 minutes if they have fulfilled the extubation criteria and having 25 % minute ventilation percentage in Group ASV or PSV