Anteri̇or servi̇kal mi̇kroskobi̇k di̇skektomi̇ operasyonlarinda kullanilan peek cage ve servi̇kal di̇sk protezleri̇ni̇n karşilaştirilmasi
Comprasion of peek cage and cervical disc prothesises used at the anterior cervical microscobic discectomy operations
- Tez No: 359284
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÇOŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: PEEK cage, segmental lordoz, servikal lordoz, servikal disk protezi, PEEK cage, segmental lordosis, cervical lordosis, cervical disc prosthesis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
AMAÇ: Sürekli kuvvet altında kalan intervertebral diskler yaşla birlikte dejenere olurlar. Kuvvetleri absorbe etme yetenekleri ve dayanıklıkları azalır. Oluşan dejenerasyon herniasyon için zemin hazırlar. Hareket fonksiyonunu daha fazla üstlenen omurga segmentlerinde dejenarasyon miktarı artar. Bu nedenle disk herniasyonu en fazla servikal ve alt lomber bölgede gelişir. Servikal disk hastalığı; en sık hayatın 3. ve 4. dekadında rastlanılan omurilik ve kökleri etkileyen, radikülopati ve miyelopati sendromlarına yol açan hastalık grubudur. Bu nedenle servikal omurga gerek dekompresyon gerekse stabilizasyon açısından nöroşirürjiyenlerin çok sık uygulama yaptıkları omurga segmentidir. Bu çalışmamızdaki amaç, tedavisi gerçekleştirilmiş servikal disk hernisi hastalarının anterior servikal mikroskobik diskektomi operasyonlarında kullanılan PEEK cage ve servikal disk protezlerinin preoperatif ve postoperatif takiplerinde radyolojik ve klinik açıdan değerlendirilmesi ve farklılıkların ortaya konulmasıdır. GEREÇ ve YÖNTEM: Bu çalışmada Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı'nda 2010-2012 yıllarında tanısı konmuş ve tedavisi gerçekleştirilmiş 25 adet servikal disk hernisi olgusu değerlendirilmeye alındı. Hastaların yaş ve cinsiyeti, herniasyonların görüldüğü seviyeler kayıt edildi. Operasyon öncesi ve operasyon sonrası takiplerinde 2 yönlü servikal grafileri elde edildi. Hastaların tamamının VAS ve NDI skorları ile Odom klinik değerlendirme sonuçları kayıt edildi. Hastaların preoperatif ve postoperatif servikal grafilerinde; disk mesafelerinin yükseklikleri, servikal aks ve segmental açılanma dereceleri ile nörolojik durumları ve yaşam kaliteleri arasındaki ilişkiler istatiksel olarak değerlendirildi. BULGULAR: Servikal disk protezi uygulanan olguların postoperatif erken dönem (3.hafta), 3.ay ve geç dönem (6-12 ay) intervertebral disk yüksekliği ölçümleri, servikal PEEK cage uygulananlara göre istatiksel olarak anlamlı bir şekilde yüksek bulundu (erken p0.05). Servikal disk protezi ve servikal PEEK cage uygulanan olguların preoperatif segmental açılanma ölçümleri ile postoperatif erken dönem (3.hafta) ve geç dönem (6-12 ay) segmental açılanma ölçümleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi (erken p>0.05, geç p>0.05). SONUÇ: Servikal disk protezi ve servikal PEEK cage uygulanan olguların uzun dönem takiplerinde, segmental ve servikal lordoz (C2-7) açılarının ortalamalarında anlamlı bir değişim tespit edilmedi. Servikal disk protezi uygulanan olgularda servikal PEEK cage uygulananlara göre erken ve geç dönemde intervertebral disk yüksekliklerinin istatistiksel olarak anlamlı ölçüde korunduğu saptandı. Fakat bu klinik değerlendirme sonuçlarında herhangi bir anlamlı fark oluşturmadı.
Özet (Çeviri)
Aim: Intervertebral discs which are constantly under pressure get degenerated with age. Their ability to absorb the forces and their endurance is reduced. Developing degeneration prepares ground for herniation. The degeneration amount increases at the spine segments which supports the movement function more. For this reason disc herniation locates mostly at the cervical and lower lumbar region. Cervical disc disease; is the disease group occurs mostly in the 3rd an 4th decades of life which effects the spine and the roots, and causes the radiculopathy and myelopathy syndromes. For this reason cervical spine is the spine segment which neurosurgeons make practice very frequently in terms of decompression and stabilization. The purpose in this study of ours, is to consider the treated cervical disc hernia patients' cervical disc prosthesis and PEEK cage, radiologically and clinically at the preoperative and postoperative follow-ups, which are used at the anterior cervical microscopic discectomy operations and is to state the differences. MATERIAL and METHOD: In this study 25 cervical disc hernia cases has taken under consideration which have diagnosed and treated in 2010-2012 at Canakkale Onsekiz Mart University Medical Faculty, Neurosurgery Department. Age and gender of the patients , and the levels of the herniations were noted. 2 sided cervical x-rays were obtained at the follow-ups before and after the operation. VAS and NDI scores and Odom clinical assessment results of all the patients were recorded. Height of the disc distances, cervical axis and segmental angulation degrees and the relationships between the neurological situations and the life qualities were assessed statistically at the pre-operative and post-operative cervical x-rays of the patients. RESULTS : Intervertebral disc heights of the cases which were performed cervical disc prosthesis were found to be statistically and significantly higher than the PEEK cage performed group at the post-operative early period (3th week), 3th month and late period(6-12 months) measurements ( early p0.05) No statistically significant alterations were identified between the pre-operative segmental angulation measurements and the post-operative early period (3th week) and the late period (6-12 months) segmental angulation measurements of the cases which were performed cervical disc prosthesis and PEEK cage. (early p>0.05, late p>0.05) CONCLUSION: At the long terms of the follow-ups, no significant alterations were identified at the mean averages of the segmental and cervical lordosis (C2-7) angles of the cases which were performed cervical disc prosthesis and PEEK cage. At the cervical disc prosthesis performed cases, intervertebral disc heights were statistically and significantly protected than the PEEK cage performed group. But this did not make any significant alteration at the clinical consideration.