Para arzı ve Türkiye'de katılım bankacılığı
Money supply and participation banking in Turkey
- Tez No: 727469
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Para Arzı, Katılım Bankacılığı, Faiz, Kar Payı, Money Supply, Participation Banking, İnterest, Share of Profit
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Finans Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Türkiye ekonomik anlamda çok zor bir dönem olan 1990'lı yıllardan sonra 2001 yılında kendi tarihinin en etkili ekonomik krizlerinden birini daha yaşamıştır. Bu kriz sonrasında ise siyasal anlamda yeni bir konjonktüre girmiş ve koalisyon dönemlerinden uzak tek parti iktidarını uzun yıllar tecrübe edeceği yeni bir devre başlamıştır. Finans piyasaları da, bu tezde inceleneceği üzere, oldukça önemli gelişmelerin yaşayacağı döneme girmiştir. 2005 senesinde Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde katılım bankalarının Bankacılık Kanunu kapsamına alınmasıyla mevduat güvencesine geçmiştir. Bu kararla katılım bankaları da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından raporlanan para arzı verilerine katılmış, raporlamaların içerisinde yer almıştır. Bu sebeple katılım bankacılığı sektörü için yeni bir dönem başlamıştır. Bu çalışmada katılım bankalarının para arzına olan etkileri ve bu etkilerin 2015-2021 yılları arasındaki rakamsal değişimi analiz edilmiştir. Bu analizde para arzı tanımlarından olan M1-M2 ve M3 verileri kullanılarak, katılım bankalarının rakamları değerlendirilmiştir. Ortaya çıkan tablo; katılım bankacılığının tarihsel süreçte önünde çok önemli bir yolunun olduğu göstermektedir. Yapılacak ciddi atılımlar ile katılım bankacılığının para arzı üzerindeki etkisinin bugün geldiği noktadan çok daha yüksek yerlere çıkaracağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
After the 1990s, which was a very difficult period in economic terms, Turkey experienced one of the most effective economic crises in its history in 2001. After this crisis, the country entered a new political conjuncture and started a period in which it will experience the single-party rule far from coalition periods for many years. As will be examined in this thesis, financial markets have entered a period in which very important developments will take place. In 2005, the participation banks were included in the scope of the Banking Law within the framework of the European Union harmonization laws, and they passed into deposit guarantee system. With this decision, participation banks also participated in the money supply data, reported by the Central Bank of the Republic of Turkey, and started to be included in the reports. For this reason, a new era has begun for the participation banking sector. In this study, the effects of participation banks on money supply and the numerical change of these effects between 2015-2021 were analyzed. The figures of participation banks were evaluated by using M1-M2 and M3 data, which are among the money supply definitions. The results show that participation banking has a very important way in front of it in the historical process.