İmplant destekli protezlerde ısırma kuvveti, yaşam kalitesi ve hasta memnuniyetinin değerlendirilmesi
Evaluation of bite force, quality of life, and patient satisfaction in implant-supported overdentures
  1. Tez No: 727534
  2. Yazar: ESRA NUR AVUKAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN AKAY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız sağlığı, Hasta memnuniyeti, Isırma kuvveti, İmplant destekli overdenture, İmplantlar arası mesafe, Konvansiyonel tam protez, Locator, Yaşam kalitesi, Tam dişsizlik, Bite force, Conventional complete denture, Edentulism, Implant-supported overdenture, Interimplant distance, Locator, Oral health, Patient satisfaction, Quality of life
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: İmplant destekli overdenture kullanan hastaların ısırma kuvveti, yaşam kalitesi ve hasta memnuniyetinin değerlendirilmesidir. Ek olarak; implant markaları, uzunlukları, çapları, implantlar arası mesafe ve ataşman yüksekliklerinin de etkileri değerlendirilmiştir. Materyal - Metot: Çalışmamıza Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalında tedavi edilmiş 51 hasta dahil edilmiştir. Isırma kuvveti bir kuvvetölçer kullanılarak ölçülmüştür. Yaşam kalitesi Ağız Sağlığı Etki Profili anketleri, hasta memnuniyeti VAS formları kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: İmplant destekli overdenture protezlerde (94,3 N) ısırma kuvveti değerleri konvansiyonel tam protezlerden (57 N) anlamlı olarak daha büyük bulunmuştur (p0,05). Sonuç: Tam dişsiz hastaların implant destekli overdenture ile tedavisi retansiyon ve stabiliteyi artırarak ısırma kuvvetini artırmaktadır. Bununla birlikte implant destekli overdenture kullanan hastalarda yaşam kalitesi ve hasta memnuniyetinin artmış olduğu gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the bite force, quality of life, and patient satisfaction of patients using implant-supported overdentures. In addition; the effects of implant brands, lengths, diameters, interimplant distance, and attachment heights were also evaluated. Materials and Methods: Fifty-one patients who were treated in Eskisehir Osmangazi University Faculty of Dentistry, Department of Prosthodontics were included in the study. The bite force was measured using a force gauge. Quality of life was assessed using Oral Health Impact Profile (OHIP-14) questionnaires and patient satisfaction using VAS (Visual Analogue Scale) forms. Results: Bite force values in implant-supported overdentures (94.3 N) were found to be significantly greater than conventional complete dentures (57 N) (p0.05). Conclusion: Treatment of edentulous patients with implant-supported overdenture increases bite force by increasing retention and stability. However, it is observed that the quality of life and patient satisfaction have increased in patients using implant-supported overdentures.