Farabi'nin hukuk felsefesi ve Farabi'nin görüşlerinin hukukun kökenine ilişkin görüşlere göre değerlendirilmesi
Al-Farabi's philosophy of law and evaluation of his opinions according to thoughts on the origin of the law
  1. Tez No: 727548
  2. Yazar: ARİF ÇİNİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN GÖLBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Hukuk, Philosophy, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Farabi, Hukuk Felsefesi, Hukukun Kökeni, Siyaset Felsefesi, İdeal Devlet, Özgünlük, Philosophy of Law, Origin of Law, Political Philosophy, Ideal State, Originality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Tezin konusu Orta Çağ İslâm dünyasının önemli filozoflarından olan Farabi'nin hukuk felsefesi ve hukukun kökenine ilişkin görüşlere göre değerlendirilmesidir. Tezde ayrıca Farabi'nin felsefesinin özgünlüğü problemine odaklanılmıştır. Çalışma literatür taraması şeklinde gerçekleştirilmiştir. Tezde Farabi'nin kendi eserleri ve hakkında yazılmış ikincil kaynaklar incelenerek bir konu bütünlüğü oluşturacak şekilde verilmiştir. Farabi'nin doğal hukuk düşüncesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiği ve kendine özgü bir siyaset felsefesi inşa ettiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis evaluates the philosophy of law of Farabi, one of the important philosophers of the Middle Ages in the Islamic world, according to the views on the origin of law. The thesis also focuses on the problem of the originality of Farabi's philosophy. The study is a literature review. The study examines Farabi's own works and secondary sources written about him together. It has been concluded that“Farabi should be evaluated within the scope of natural law thought”and“he built a unique political philosophy”.