1789-1839 yıllarında Osmanlı devletinde yaşayan Hıristiyan cemaatler arasında misyonerlik faaliyetleri
Missionary activities between Christian communities living in the Ottoman state in 1789-1839
- Tez No: 727565
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUHA OĞUZ BAYTİMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Misyoner, Katolik, Protestan, Ortodoks, Missionary, Catholic, Protestant, Orthodox
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
Bu çalışmada 1789-1839 yıllarında Osmanlı Devletinde Yaşayan Hıristiyan Cemaatler Arasında Misyonerlik Faaliyetleri incelenmiştir. Misyonerler Tanrı'nın Kutsal sözlerini ve Hz. İsa'nın yaymaya çalıştığı inanışları yeryüzünde tesis etmek için uğraşmışlardır. Hz. İsa'nın öğretilerini havarilerden miras aldığını iddia eden misyonerler inançları doğrultusunda bu mirası geleceğe taşımak için bütün varlıkları ile çalışmışlardır. Misyonerler Asya'nın anahtarı olan Anadolu topraklarını her zaman umut vaat eden bir ışık olarak görmüşlerdir. Mezhepsel görüşler çerçevesinde Ermeni, Süryani, Keldani gibi mezhepleri kendi mezheplerine çekmek için eğitim, sağlık ve kültürel faaliyetler göstermişlerdir. Hz. İsa'nın İncil'deki sözlerinden hareketle bu misyon teşkilatları dünyanın en ücra köşelerinden metropollere kadar kendi misyon faaliyetlerini sürdürmüşlerdir. Hazırlanan bu çalışmada misyonerlerin eğitim, sağlık, sosyal, kültürel, dini, fikri ve siyasi etkileri belgeler ışığında gün yüzüne çıkarılması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
İn this study, Missionary Activities among the Christian Communities Living in the Ottoman Empire in 1789-1839 were examined. The aim of this study is to deconstruct the missionary activities of the Christian communities living in the Ottoman Empire in 1789-1839. Missionaries read the Holy words of God and Hazrat Mahdi (as). They tried to establish the beliefs that Jesus was trying to spread on earth. Missionaries who claim to have inherited the teachings of Jesus from the apostles have worked with all their assets to carry this legacy to the future in accordance with their beliefs. Missionaries have always considered the Anatolian lands, which are the key to Asia, as a promising light. Within the framework of sectarian views, they have carried out educational, health and cultural activities to attract sects such as Armenian, Syriac, Chaldean to their denominations. Hz. Based on the Biblical words of Jesus, these mission organizations have continued their mission activities from the most remote corners of the world to the metropolises. In this study, it is aimed to reveal the educational, health, social, cultural, religious, intellectual and political effects of missionaries in the light of documents.