Effect of gum arabic in healing of GIT mucosal injury induced by diclofenac: A stereological study in A rat model
Diklofenakın neden olduğu GIT mukozal yaralanmalarının iyileştirilmesinde arap sakızının etkisi: Sıçan modelinde stereolojik ve histolojik bir çalışma
  1. Tez No: 727579
  2. Yazar: MOHAMED KHEIR ELTIGANI AWAD ELKARIM AHMED MOHAMED KHEIR ELTIGANI AWAD ELKARIM AHMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN KAPLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: GIT, diklofenak sodyum, Arap sakızı, stereoloji, GIT, diclofenac sodium, gum Arabic, stereology
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Amaç: Bu çalışma, bir sıçan modelinde diklofenak sodyumun neden olduğu gastrointestinal sistem (GIT) mukozal hasarının iyileştirilmesinde Arap sakızının etkisini stereolojik ve histolojik teknikler kullanarak araştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: On iki haftalık kırk erkek Wistar albino sıçanı, her biri on sıçandan oluşan dört gruba ayrıldı. Bunlar kontrol grubu (Cont), diklofenak sodyum, 3,6 mg/kg grubu (DS), Arap zamkı 7,5 g/kg grubu (GA) ve diklofenak sodyum + Arap zamkı grubudur (DS+GA). Tüm gruplara 15 gün süreyle oral gavaj ile maddeler verildi. Sakrifikasyondan sonra GİT dokuları (mide, ince ve kalın bağırsaklar) histolojik ve stereolojik analizler için çıkarıldı. Bulgular: Stereolojik analizlere göre grupların hacim fraksiyonları arasında anlamlı bir fark bulunamadı. Histopatolojik değerlendirmeler açısından, Cont ve GA gruplarının aksine, GIT mukozası 15 günlük DS maruziyetinden sonra ciddi şekilde etkilenmiştir. DS'ye maruz kaldıktan sonra Arap zamkı ile yapılan tedavide hafif bir koruyucu etki görülmüştür. GA tedavisinden sonra mide mukozası normal, yüzey epiteli ince, lamina propriada kollajen lifler ve normale yakın mide bezleri arasında gözlendi. Histolojik analizler, diklofenak sodyuma maruz kalan sıçanlarda, bağırsak mukozasında önemli modifikasyonların olduğunu, hem diklofenak sodyum hem de Arap zamkı verilen sıçanlarda, mukozada yüzeysel lezyon ve orta derecede tahriş gibi küçük patolojik anormalliklerin olduğunu göstermiştir. Sonuç: GIT'in mukozal tabakasının morfolojisi nicel ve nitel yöntemler kullanılarak değerlendirildi. Gruplar arasında epitel, lamina propria ve muskularis mukoza volümü oranlarında anlamlı bir farklılık yoktu. DS, kalitatif verilere dayanarak GIT mukozasına zarar verir; yine de, GA DS ile birlikte alındığında GIT mukozasını kısmen korumaktadır. GA, NSAID'lerin yeni bir anti-COX-1 ve anti-COX-2'si gibi görünüyor.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to investigate the effect of gum Arabic in the healing of gastrointestinal tract (GIT) mucosal injury induced by diclofenac sodium in a rat model, using stereological and histological techniques. Material and Method: Forty male 12-week-old Wistar albino rats were divided into four groups (each consisting of ten rats); in addition to the control group (Cont), the other groups received diclofenac sodium 3.6 mg/kg (DS group), gum Arabic group, 7.5 g/kg (GA), and diclofenac sodium + gum Arabic group (DS+GA). All groups were received substance by oral gavage for 15 days, after sacrification, the GIT tissues (stomach, small and large intestines) were removed for histological and stereological analyses. Results: Based on the stereological analyses, there was no significant difference found between volume fractions of groups. In terms of histopathological evaluations, the GIT mucosa was seriously affected after 15 days of DS exposure in contrast to the Cont and GA groups. Treatment with gum Arabic after DS exposure, a slight protective effect was seen. The stomach mucosa was found to be normal, with thin surface epithelial lining, collagen fibers in the lamina propria, and between the near-normal gastric glands after GA treatment. In diclofenac sodium-treated rats, histological analyses revealed considerable modifications in the mucosal layer of the intestines, as well as minor pathological abnormalities such as superficial lesion and moderate irritation in rats that given both diclofenac sodium and gum Arabic. Conclusion: The morphology of the mucosal layer of the GIT was assessed using quantitative and qualitative methods. There were no significant differences in the ratios of epithelium, lamina propria, and muscularis mucosae volume between groups. DS harms the GIT mucosa, based on qualitative data; yet, the mucosa of GIT is slightly protected when GA taken with DS. GA looks a novel anti-COX-1 and anti-COX-2 of NSAIDs.