Yeni Zelanda'da iki camiye düzenlenen terör saldırısının uluslararası yayın yapan online medya organlarında yer alış biçiminin analizi
An online international media analysis of terrorist attacks on two mosques in New Zealand
- Tez No: 727628
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK AŞICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Forensic Medicine, Journalism, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Terör Saldırısı, Terörizm, Yeni Zelanda Cami Saldırıları, Uluslararası Çevrimiçi Medya, İçerik Analiz, Terror Attack, Terrorism, New Zealand Mosque Attacks, International Online Media, Content Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Terör tüm dünya ülkelerinin farklı şekil ve hadiselerle karşı karşıya kaldığı büyük bir sorundur. Amacına ulaşmak için masum insanların canına kastederek toplumların yaşadıkları topraklarda huzur ve güven duygularını istismar etmektedir. Bu çalışmada 15 Mart 2019 tarihinde Yeni Zelanda'da iki camiye yönelik düzenlenen terör saldırısı örnek vaka olarak incelenmiştir. Çalışmaya 14 ülkeden toplamda 19 çevrimiçi yayın yapan medya kaynağı dahil edilmiştir. Seçilen bu medya kaynakları yayınlandıkları ülkelerin takipçi sayıları en yüksek olan medya kaynaklarıdır. Takipçi sayıları yüksek olan ancak İngilizce dilinde yayın yapmayan medya kaynakları çalışmaya dahil edilmemişlerdir. Ülkelerin seçiminde Yeni Zelanda'ya olan coğrafi yakınlık ya da uzaklıkları, terör konusunda sıkıntı yaşayıp yaşamamaları, etnik açıdan benzerlik gösterip göstermemeleri, dini olarak aynı ya da farklı olmaları gibi etkenler rol oynamıştır. Birçok ülkeden tek bir yayın organı seçilirken birkaç ülkeden birden fazla yayın organı yine bu tür etkenler sebebiyle çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya bu medya kaynaklarının olay günü yayınladıkları haberlerden sadece okunma sayıları en yüksek olanları dahil edilmiştir. Seçilen bu haberler içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Elde edilen istatistiki veriler tablolar halinde sunulmuştur. Çalışmanın amacı elde edilen verilerin çeşitli açılardan incelenerek tez konusu terör saldırısının bu medya kaynaklarında ele alınış şeklinin benzerlik ve farklılıklarının ortaya konulmasıdır. Çalışmanın neticesinde medya kaynaklarının ağırlıklı olarak bilgilendirme ve açıklama niteliğinde içerikler yayınladıkları tespit edilmiştir. Bazı medya kaynakları saldırıyı açık bir dille kınarken bazı medya kaynaklarının bu olay üzerinden terör saldırılarının nedenleri ve çözümleri konularına değindikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Terrorism is a significant problem that all countries of the world are challenged with in different forms and events. In order to achieve its goal, it disturbs the peace and trust of the people in the lands where societies live by threatening the lives of innocent people. In this study, the terrorist attack on two mosques in New Zealand on March 15, 2019 was examined as a case study. A total of 19 online media sources from 14 countries were included in this study. These selected media sources have the highest number of followers in the countries where they are published. Media sources with a high number of followers but not broadcasting in English were not included in the study. Factors that played a role in the selection of the countries include their geographic proximity or distance to New Zealand, their experience with terror, their similarities in ethnicity, and their similarities in religion. While a single media source was selected from some countries, inclusion of more than one media source from other countries in the study was due to such factors. Only the news published on the day of the event and have the highest number of read counts were included in the study. These news items were analyzed by content analysis method. The obtained statistical data are presented in tables. The aim of the study is to examine the data obtained from various perspectives and to reveal the similarities and differences of the way the terrorist attack is handled in these media sources. As a result of the study, it was determined that media sources mainly publish information and explanatory content. It was concluded that some media sources touched on the causes and solutions of terrorist attacks, while some media sources condemned the attack clearly.