Düşük polimerizasyon büzülmesi gösteren rezinlerle üretilen farklı deneysel kompozitlerin renklenme dirençlerinin karşılaştırılması
Comparison of color resistance of different experimental composites with LOW shrinkage monomers
- Tez No: 727662
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER SAĞSÖZ, PROF. DR. ÖZLEM KORKUT
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: deneysel kompozitler, monomerler, polimerizasyon büzülmesi, renklenme, translusensi, experimental composites, monomers, polymerization shrinkage, staining, translucency
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı düşük polimerizasyon büzülmesi gösteren farklı monomerlerle hazırlanan deneysel kompozitlerin 6 farklı solüsyon içerisinde bekletilerek renk ve translusensi değerlerinin değişimini karşılaştırıp değerlendirmektir. Materyal ve Metod: Bu çalışmada 1 adet ticari kompozit (GC Geanial) ve farklı rezin yapılarına sahip deneysel kompozitler kullanıldı. Deneysel kompozitlerin tamamında rezin yapısı Bis-GMA ve UDMA içeriyordu. Bunlara ilaveten seyreltici olarak TEGDMA ve düşük polimerizasyon büzülmesi özelliğine sahip iki farklı monomerin (IBOMA ve EBPADMA) kombinasyonuyla 6 farklı deneysel kompozit grubu oluşturuldu. Bis-GMA ve UDMA monomerlerine ilaveten Grup 1: TEGDMA, Grup 2: IBOMA, Grup 3: EBPADMA, Grup 4: IBOMA+EBPADMA, Grup 5: TEGDMA+IBOMA, Grup 6: TEGDMA+EBPADMA monomerleri kullanılarak hazırlandı. Doldurucu olarak 50 nm boyutundaki silika partikülleri (Aerosil OX50) ağırlıkça %50 oranında yapıya ilave edildi. Her bir gruptan 42 adet 2 mm kalınlığında ve 8 mm çapında yuvarlak örnekler hazırlandı. Polisaj işlemi yapıldıktan sonra bütün örnekler 24 saat distile suda bekletildi. İlk CIELab ölçümleri bir spektrofotometre kulanılarak beyaz ve siyah arka fonda yapıldıktan sonra örnekler çay, kahve, şarap, kola, meyve suyu ve distile suda saklanmak üzere rastgele 6 farklı gruba ayrıldı. (n=7) Renk ve translusensi değişimlerini hesaplamak için 12. Günün sonunda 2. ölçüm gerçekleştirildi. Elde edilen verilerin analizi Kruskal Wallis H testi ve Tekrarlayan ölçümler varyans analizi kullanılarak gerçekleştirildi (p=0,05). Bulgular: Kompozit rezinlerin renklenme dirençleri karşılaştırıldığında aralarında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. En fazla renk değişikliği distile su ve kahve solüsyonları içerisindeki ticari kompozit grubunda ve Grup 1'de gözlenirken, en az renk değişikliği ise kola solüsyonunda bekletilen Grup 3 ve 4'te gözlenmiştir. Translusenslik parametrelerinde en az değişim EBPADMA içeren Grup 3, Grup 4 ve Grup 6'da gerçekleşmiştir. Çay, kahve, distile su, şarap ve meyve suyu solüsyonlarında translusenslik parametrelerinde azalma gerçekleşirken, kola solüsyonunda artış gözlenmiştir. Sonuç: Düşük polimerizasyon büzülmesi gösteren monomerlerle (IBOMA ve EBPADMA) hazırlanan deneysel kompozitler, TEGDMA ile hazırlanan deneysel kompozitlere kıyasla daha az renk ve translusensi değişimi gösterirler.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare and evaluate the change in color and translucency values of experimental composites, prepared with different low shrinkage monomers, immersed in 6 different beverages. Materials and method: In this study, a commercially available composite (GC Geanial) and experimental composites with different resins were used. The resin structure of all experimental composites contained Bis-GMA and UDMA. In addition to these, 6 different experimental composite groups were formed with the combination of TEGDMA and two different monomers with low polymerization shrinkage (IBOMA and EBPADMA) as diluent. In addition to Bis-GMA and UDMA monomers, in Group 1: TEGDMA, in Group 2: IBOMA, in Group 3: EBPADMA, in Group 4: IBOMA+EBPADMA, in Group 5: TEGDMA+IBOMA, and in Group 6: TEGDMA+EBPADMA monomers were used. As filler, silica particles (Aerosil OX50) in 50 nm size were added to the structure at a rate of 50% by weight. Forty-two 2 mm thick and 8 mm diameter round samples were prepared from each group. After polishing, all samples were kept in distilled water for 24 hours. After the first CIELab measurements were made on a white and black background using a spectrophotometer, the samples were randomly divided into 6 different groups to be stored in tea, coffee, wine, cola, fruit juice and distilled water. (n=7) The second measurement was performed at the end of the 12th day to calculate the color and translucency changes. The analysis of the obtained data was performed using the Kruskal Wallis H and Repeated measures ANOVA tests (p=0.05) Results: When the discoloration of composite resins was compared, significant differences were found between them. While the most color change was observed in the commercially available composite group and the Group 1 immersed in distilled water and coffee, the least color change was observed in the Groups 3 and 4 samples kept in the cola solution. While a decrease in translucency parameters was observed in tea, coffee, distilled water, wine and fruit juice solutions, an increase was observed in cola solution. The least change in translucency parameters occurred in Group 3, Group 4 and Group 6 containing EBPADMA. Conclusion: Experimental composites prepared with low shrinkage monomers (IBOMA and EBPADMA) showed less color and translucency changes compared to experimental composites prepared with TEGDMA.