Tip 2 odontoid fraktürünün pontikulus postikus ile ilişkisinin araştırılması
Reseach relationship between type 2 odontoid fracturand pontikulus postikus
  1. Tez No: 727684
  2. Yazar: SERDAR DURMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Odontoid fraktürü, pontikulus postikus, Kimmerle anamolisi
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş: Embiriyolojik olarak occiputan C2-C3 disk mesafesine kadar uzanan üst servikal bölge alt servikal bölgeden farklıdır . Ve bu yüzden üst servikal bölge ve kafataşı essiz karmaşık kemik , ligaman ve vasküler yapılara sahiptir . Bu anatomik yapılardan biri pontikulus postikusdur . Pontikulus postikus üst servikal bölgenin biomekaniğini değiştirerek odontoid fraktür oluşmasına neden olabilir . Amaç: Komplet ve inkomplet pontikulus postikusun odontoid fraktür oluşmasına etkisini inceledik . Materyal ve Metod : Etik kurul onayı alındıktan sonra odontoid fraktürlü ve kontrol grubundaki hastaların bilgisayarlı tomografi görüntüleri analiz edildi . Odontoid fraktürlü 14 hastanın ve servikal travmalı 13 hastanın bilgisayarlı tomografi görüntüleri pontikulus postikus mevcudiyeti açısından karşılastırıldı ve değerlendirildi . Tip iki odontoid fraktürü ve pontikulus postikus mevcudiyeti arasındaki ilişki Mnn-Whitney Test ve Ki-Kare Test ile analiz edildi . Tartışma : Odontoid fraktürlü 14 hastanın 7 ' sinde pontikulus postikus mevcuttu . Bu çalışmada pontikulus postikus anamolisinin odontoid fraktür oluşmasına etki edebileçeği göşterildi . Anatomi bilgisi beyin cerrahisi uygulamalarında önem arz etmektedir . Omurga dengesi önemli bir konudur . Çünkü omurga dik duruşta mekanik yükü taşımada önemli rol oynar . Pontikulus postikus mevcudiyeti ile ilgili önceki çalışmalardan farklı olarak bizim çalışmamız pontikus postikus mevcudiyetinin tip iki odontoid fraktürlü hastalarda daha çok olduğunu gösterdi . Sonuç: Bu çalışma tip iki odontoid fraktür gelişimine pontikulus postikus mevcudiyetinin negatif etki ettiğini gösterdi . 2022,60 sayfa
Özet (Çeviri)
Introduction: Embryologically the upper cervical spine, which extends between occiput and the C2–C3 disk space, is different from the rest of the subaxial cervical spine, and so upper cervical spine and skull base have unique complex bony, ligamentous, and vascular anatomy. One of this anatomic structure is Ponticulus Posticus (PP) .PP may be lead to of biomechanical changes of the upper cervical spine and has an effect to developing odontoid fracture. Purpose: Examina to complete or partial PP has an effect to developing odontoid fracture.Materials and Methods:With the approval from the institutional review board, cervical spine computed tomography cervical CT images of patients with odontoid type 2 fracture and the control group of patients were analyzed.CT images of 14 patients with odontoid fractures, and 13 patients with cervical trauma were evaluated, and compared for developing PP.Data were analyzed using Mann-Whitney test, and Chi-square test to assess the relationship between the presence of PP and type 2 odontoid fractures Discussion:7 of 14 patients with odontoid fracture has the PP. This study indicates that PP anomaly has a negative effects on the developing odontoid fractures . Having broad knowledge of anatomy is essential for practicing neurosurgery. Spinal balance is an important issue in spine anatomy, because one of the essential roles of the spine is to support mechanical loads in the upright position. Although many clinical aspects such as incidence, sex difference, and laterally of PP have been reported with varying results, our results are, to our knowledge, are different from previous studies, because it shows the the prevalance of PP is different in patient with odontoid type 2 fracture than other patients. Result:This study indicates that PP anomaly has a negative effects on the developing odontoid fractures . Key Word: Odontoid fraktur , pontikulus postikus ,Kimmerle anomaly