Üçüncü basamak acil servise mükerrer başvuruda bulunan erişkin hastaların normal ve pandemi dönemi verilerinin karşılaştırılması
Compari̇son of normal and pandemi̇c peri̇od data of adult pati̇ents WHO appli̇ed repeatedly to the 3RD step emergency servi̇ce
- Tez No: 727683
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM BİLİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, Mükerrer başvuru, COVİD-19, Pandemi, Emergency Service, Revisit, COVID-19, Pandemic
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu çalışmada, pandeminin yol açtığı sağlık hizmetlerinde bakım ve yönetim zorluklarının acil servis üzerine yansıması ile birlikte hastaların bulaş korkusu nedeniyle poliklinik hizmetleri yerine acil servisi kullanma isteğinin neden olduğu mükerrer başvuru oranlarının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Türkiye de ilk COVID-19 vakasının görüldüğü tarih dikkate alınarak Haziran-Kasım 2020 tarihleri arasındaki 6 aylık dönem ile bir önceki yılın aynı döneminde Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine ilk başvuru sonrasında 72 saat içerisinde tekrar başvuran tüm hastalar bilgisayar tabanlı hastane bilgi sistemi üzerinden taranarak geriye dönük olarak planlanmıştır. Bulgular: Belirlenen tarih aralıklarına göre 2019 yılında genel hastaneye başvuran hasta sayısı 576534, acil servise açılan kayıt sayısı 67414 olup bu hastalar içerisinde 3463'ü mükerrer başvuruda bulunmuş. 2020 yılında ise genel hastane başvuru sayısı 322975, acil servise açılan kayıt sayısı 43636 olup bunların 2238'i mükerrer başvuruda bulunmuş. Hastaların demografik verileri dönemlere göre istatistiksel açıdan değerlendirildiğinde yaş ve cinsiyet açısından anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Ancak erkek cinsiyetin daha fazla olduğu, herhangi bir kliniğe ya da YBÜ yatırılarak takip ve tedavisi düzenlenen hastaların ise yaşlarının pandemi döneminde daha yüksek olduğu tespit edildi. Mükerrer başvuruda bulunanların pandemi döneminde normal döneme göre servis (n=521, %16.4) ve YBÜ yatış (n=56, %1.8) oranlarında yaklaşık iki kat artış olduğu tespit edildi. Pandemi dönemde mükerrer başvuruda bulunanların acil servis sonlanımlarında 6 hastanın ölümle sonlanımı varken normal dönemde ölümle sonlanım görülmemiştir. Sonuç: Pandemi döneminde başvuruda bulunan hasta sayısının hem genel hastane içi hem de acil servis başvuru sayılarında azalma olduğu ancak acil servis mükerrer hasta başvuru sayısında artış olduğu tespit edilmiştir. Bu hasta grubunun acil servisteki sonlanımlarına bakıldığında ise önceki döneme göre herhangi bir kliniğe yatış ihtiyaçlarının artmasıyla birlikte yoğun bakım ünitesinde takip ihtiyaçlarının da arttığı ve pandemi dönemindeki hastaların yaşlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Mükerrer başvuruda bulunan hastalarda pandemi öncesi dönemde ölümle sonlanıma rastlanmazken pandemi döneminde 6 hastanın ölümle sonlanımı mevcuttu. Çalışmamızdan elde edilen bu veriler doğrultusunda mükerrer başvuru oranları acil servis hizmet kalitesinin ve verimliliğin önemli bir parçası olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to investigate the repetitive application rates caused by the reflection of the care and management difficulties in health services caused by the pandemic on the emergency service, and the desire of the patients to use the emergency service instead of the polyclinic services due to the fear of contagion. Materials and Methods: The study was conducted in a computer-based study of all patients who reapplied within 72 hours after the first application to the Emergency Service of Recep Tayyip Erdoğan University Training and Research Hospital in the 6-month period between June-November 2020 and the same period of the previous year, taking into account the date of the first COVID-19 case in Turkey. It was planned retrospectively by scanning through the hospital information system. Results: According to the determined date ranges, the number of general hospital applications was 576534, the number of records opened to the emergency department was 67414 in 2019, and 3463 of these patients applied repeatedly. In 2020, the number of general hospital applications was 322975, the number of records opened to the emergency department was 43636, and 2238 of them applied repeatedly. When the demographic data of the patients were evaluated statistically, no significant difference was found in terms of age and gender. However, it was determined that the male gender was higher and the age of the patients who were followed up and treated in any clinic or ICU was higher during the pandemic period. It has been determined that the rates of service (n=521, 16.4%) and ICU admissions (n=56, 1.8%) increased approximately twice during the pandemic period of those who applied repeatedly. In the emergency department outcomes of those who applied repeatedly during the pandemic period, 6 patients had a death outcome, but no death was observed in the normal period. Conclusion: It has been determined that the number of patients who applied during the pandemic period decreased both in general hospital and emergency service applications, but the number of repeated patient admissions to the emergency service increased. When the outcomes of this patient group in the emergency room were examined, it was determined that the need for follow-up in the intensive care unit increased with the increase in the need for hospitalization in any clinic compared to the previous period, and the age of the patients in the pandemic period was higher. While there was no death outcome in the pre-pandemic period in patients who applied repeatedly, 6 patients had a death outcome in the pandemic period. In line with the data obtained from our study, the rates of repeated applications should be considered as an important part of the quality and efficiency of the emergency service.