Lisansüstü öğrencilerinin günümüz sanat pratiklerini göstergebilimsel çözümlemeye yönelik özyeterlik ölçeğinin geliştirilmesi ve uygulanması
Developing the self-efficiency scale to semiotic analysis of contemporary art practices to graduate students and its implementation
  1. Tez No: 727727
  2. Yazar: SONGÜL MOLLAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇAKIR İLHAN, DOÇ. DR. BENGÜ BATU ERTUNG
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Göstergebilim, günümüz sanat pratiği, özyeterlik, sanat alanında ölçek geliştirme, sanat eğitimi, Semiotics, contemporary art practice, self-efficacy, scale development in the arts, fine arts education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmada, sanat eğitimi alanında lisansüstü eğitim yapan öğrencilerin günümüz sanat pratiklerini göstergebilimsel olarak çözümlemeye yönelik özyeterliklerini değerlendirmeye yönelik bir ölçeğin geliştirilmesi ve öğrencilerin göstergebilimsel olarak günümüz sanat pratiğinin çözümlemesini yapmada öz yeterlikleri ve bazı kişisel ve eğitimsel özelliklere göre incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu araştırmanın çalışma grubunu, Yüksek Öğretim Kurumu'na (YÖK) bağlı Devlet üniversitelerindeki Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Güzel Sanatlar Tasarım Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü Resim ve Resim-İş Öğretmenliği alanlarında lisansüstü eğitimini sürdüren, pedagojik formasyon eğitimi almış öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada 30 Devlet Üniversitesinde bulunan lisansüstü eğitim veren programlarda eğitimini sürdüren öğrenciler yer almaktadır. Ölçeğin deneme formu 70 öğrenci üzerinde uygulandıktan sonra 337 kişilik örneklem grubunda faktör analizi yapılmıştır. Ölçeğin yapı geçerliğini test etmek üzere açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi uygulanmış ve faktör analizleri sonucunda 24 madde, dört faktörden oluşan ölçek elde edilmiştir. Cronbach alfa iç tutarlılık güvenirlik katsayısı 0.94 olan ölçeğin test-tekrar test katsayısı sonucu ölçeğin zamana karşı kararlılığını ve tekrarlı uygulamalarda benzer sonuçlar ortaya çıkaracağı belirlenmiştir. İstatistiksel analizle geçerlik ve güvenirliği kanıtlanan Lisansüstü Öğrencilerinin Günümüz Sanat Pratiklerini Göstergebilimsel Çözümlemeye Yönelik Özyeterlik (LÜÖ-GSPGÇÖY) Ölçeği'nden öğrencilerin toplam puan ortalamasının 94,30±11,21 (minumum 61-maximum 120) olduğu, günümüz sanat pratiğinin göstergebilimsel yaklaşıma göre çözümlemesini yapmada öğrencilerin %25.5'i düşük, %48.1'i orta ve %26.4'ü yüksek düzeyde özyeterlikte olduklarını ifade ettikleri belirlenmiştir. LÜÖ-GSPGÇÖY Ölçeği'nden aldıkları puanların öğrencilerin eğitimlerini sürdürdükleri üniversiteye, fakülteye, lisansüstü eğitim türüne, lisansüstü eğitim aşamasına ve lisansüstü eğitim yılına göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark gösterdiği belirlenmiştir. Öte yandan öğrencilerin mezun oldukları lise, yaş ve cinsiyetleri ile ölçek puanları arasındaki farkın anlamlı olmadığı saptanmıştır. Geliştirilen ölçeğin bir değerlendirme aracı olarak sanatla ilgili eğitim kurumlarında göstergebilimsel eğitimin değerlendirilmesinde kullanılması ve buna göre göstergebilimsel eğitimde gerekli düzenleme ve iyileştirmelerin yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to develop a scale to measure the self-efficacy of postgraduate students in the field of art education for semiotic analysis of today's art practices, and to examine students' self-efficacy in analyzing today's art practice semiotically and according to some personal and educational characteristics. The study group of this research consists of students who continue their postgraduate education in the fields of painting and painting-craft teaching at the Faculty of Education, Faculty of Fine Arts and Faculty of Arts and Design at State universities affiliated to the Higher Education Institution (YÖK) and who receive pedagogical formation education. Students who continue their education in postgraduate programs in 30 State Universities are included in the research. The comprehensibility of the scale was checked by applying the trial form to 70 students. In order to perform factor analysis, the scale was applied to a sample group of 337 people. Exploratory and confirmatory factor analysis was applied to test the construct validity of the scale, and as a result of factor analysis, a scale consisting of 24 items and four factors was obtained. As a result of the test-retest coefficient of the scale with a Cronbach alpha internal consistency reliability coefficient of 0.94, it was determined that the stability of the scale against time and similar results would be obtained in repeated applications. Contemporary Art Practice According to Semiotic Approach Cultural Analysis Self-Efficacy in Postgraduate Students (LÜÖ-GSPGÇÖY) Scale Its validity and reliability have been proven by statistical analysis. The total mean score of the students was 94.30±11.21 (minimum 61-maximum 120). It was determined that 25.5% of the students expressed low, 48.1% medium and 26.4% high self-efficacy perceptions. It has been determined that the scores obtained from the LÜÖ-GSPGÇÖY Scale show a statistically significant difference according to the university, faculty, postgraduate education type, postgraduate education stage, and graduate education year. On the other hand, it was determined that the difference between the high school students graduated from, their age and gender and the scale scores was not significant. It is recommended that the developed scale be used as an evaluation tool in the evaluation of semiotic education in art-related educational institutions and that necessary arrangements and improvements should be made in semiotic education accordingly.