Holstein ırkı ineklerdetohumlama sonrası 14. günde karprofenuygulamasının gebe kalma oranıüzerine etkisi
The effect of carprofen administration on conception rate on day 14 afterartificial insemination in Holstein cows
- Tez No: 727742
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Karprofen, gebe kalma oranı, NSAID, Holstein inek, Carprofen, conception rate, NSAID, Holstein cow
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Sunulan çalışmada; Holstein ırkı ineklerde tohumlamayı izleyen 14. günde Karprofen uygulamasının gebe kalma oranı üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmanın materyalini doğumunda ve postpartum döneminde herhangi bir sorun yaşamamış, 2.5-6 yaşlı, 100 baş inek oluşturdu. Çalışmaya dahil edilecek ineklere öncelikle postpartum 28-35. günler arasında rektal palpasyon ve ultrasonografik yöntem ile ovaryum ve uterus muayenesi yapıldı. Daha sonra ovaryumunda corpus luteum tespit edilen ineklere PGF2α kas içi enjeksiyonu ve 42-49. günler arasında da ikinci kez PGF2α kas içi enjeksiyonu uygulandı. Korpus luteum belirlenmeyen ineklere ise GnRH, 7 gün sonra PGF2α kas içi enjeksiyonu uygulandı. Her iki protokol sonrası östrüs gösteren ineklere suni tohumlama yapıldı. Suni tohumlama yapılan hayvanlar kulak küpesi numarasına göre (tek/çift numara) deneme ve kontrol olmak üzere 2 eşit gruba ayrıldı. Deneme grubuna dahil edilen ineklere (n=50) tohumlama sonrası 14. günde 15 ml Karprofen deri altı yolla uygulandı. Kontrol grubuna dahil edilen ineklere (n=50) ise herhangi bir uygulama yapılmadı. Çalışmanın deneme ve kontrol grubundaki hayvanların gebelik muayeneleri ilk tohumlama sonrası 30. günde real time ultrasonografik muayene ile yapıldı. Muayeneler sonrası deneme grubunda %46 (23/50), kontrol grubunda ise %30 (15/50) gebe kalma oranı tespit edildi (p>0.05). Sonuç olarak gönüllü bekleme süresi sonunda tohumlanan ineklere, tohumlamayı izleyen 14. günde Karprofen uygulamasının gebe kalma oranını sayısal olarak arttırdığı belirlenmiştir. Elde edilen bu sonuçlara göre dölveriminin arttırılmasında alternatif bir uygulama seçeneği olabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the present study, the effect of Carprofen application on conception rate was investigated on the 14th day following insemination in Holstein cows. The study material consisted of 100 cows, 2.5-6 years old, who had no problems at birth and postpartum period. The cows to be included in the study were primarily postpartum 28-35 between days, ovarian and uterine examinations were performed by rectal palpation and ultrasonography. Cows with corpus luteum detected in the ovarium were injected with intramuscular PGF2α and a second intramuscular injection of PGF2α 14 days after this injection. Cows without corpus luteum were detected by intramuscular injection of GnRH and intramuscular injection of PGF2α after 7 days. After these treatments, cows displaying oestrus were inseminated. The inseminated cows were divided into two equal groups as trial and control according to ear tag number (odd / even number). 15 ml carprofen was administered subcutaneously on the 14th day after insemination to the cows (n = 50). The control group (n = 50) did not receive any application. Pregnancy examinations of the cows were performed on the 30th day after insemination by real time ultrasonographic examination. Pregnancy rates were 46% (23/50) in the experimental group and 30% (15/50) in the control group (p> 0.05). As a result, it was determined that carprofen applied to the cows that were first inseminated at the end of the voluntary waiting period increased the conception rate on the 14th day after insemination. According to these results, it was concluded that nonsteroidal antiinflammatory drug administration on day 5 after insemination may be an alternative option in increasing fertility.