Jersey ve siyah-alaca sığırlarda kan plazması Zn, Ca, K, Mg ve Cu düzeylerinin gebe kalma üzerine etkileri
Effect of blood plasma Zn, Cu, K, Mg and Cu levels on pregnancy (conception) at jersey and holstein cows
- Tez No: 84414
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Jersey, Siyah-Alaca, mineral madde, gebe kalma, kısırlık, Jersey, Holstein, mineral substance, pregnancy, sterility
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada Samsun Gelemen Tarım işletmesindeki 12 baş Siyah- Alaca, Karaköy Tarım İşletmesindeki 13 baş Jersey ırkı ineğin kan plazması Zn, Cu, Ca, Mg ve K düzeyleri ile gebe kalıp kalmama ve bu minerallerin tohumlama ve 21. gün kan plazması seviyelerindeki değişimler irdelenmiştir. Doğum sonrası ilk ve üçüncü (daha önce iki kere tohumlanmış ve gebe kalmamış) kızgınlıkta sun'i tohumlama esnasında ve 21. günde olmak üzere ikişer defa kan örnekleri alınmıştır. Örnekler hayvanların gebe kalıp kalmamasına göre gruplara ayrılıp kan plazması mineral madde düzeyleri tespit edilmiş ve karşılaştırılmıştır. Kan plazması Zn düzeyleri gebe kalan jersey ineklerde 32.56±1.94 nmol/l, gebe kalamayanlarda 26.57±0.94 ^mol/l (P 0.0.5) olarak gerçekleşmiştir. Kan plazması Ca, Mg, Cu, Ca/Zn düzeyleri, her iki ırkın gebe kalan ve kalmayanları arasında farklılık göstermemiştir (P>0.05). Kan plazması K/Zn düzeyleri hem jersey hem de siyah-alaca ineklerde gebe kalan ve kalmayanlar arasında önemli fark göstermiştir (P Cu/Zn sadece siyah-alaca ineklerin gebe kalan ve kalmayanları arasında önemli bulunmuştur (P Her iki ırkta da tohumlama anında ve 21. gündeki kan plazması mineral madde düzeyleri arasındaki farklılıklar önemsiz bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, in which 12 Holstein - breed cows 13 at Samsun Gelemen State farm and 13 Jersey - breed Cows at Karakoy state farm were used, it was aimed to determine the effects of blood plasma Zn, Ca, K, Mg and Cu levels on fertilisation and also to determine the changes of these mineral substance at artificial semination and at 21st day. With this aim, blood samples were taken from cows at 1st and 3rd estrus (from the cows, which couldn't be fertilised thought they were seminated twice). Samples were allocated into groups according to the pregnancy situations of cows from which they were taken and then the blood plasma mineral levels were determined and compared. Blood plasma Zn levels were 32.56±1.94, 26.52±0.94 umol/l. For pregnant Jersey cows and nonpregnant Jersey cows (P 0.05), respectively. Blood plasma Ca, Mg, Cu, Ca/Zn levels were not different between pregnant and nonpregnant cows for both of the breeds. There were significant difference between pregnant and nonpregnant cows in terms of blood K/Zn levels for both of the breeds (P The differences in terms of Cu/Zn levels were found significant between pregnant and nonpregnant Holstein cows (P For both of the breeds, the mineral levels at semination and 21st day were not different (P>0.05).