Popüler bir dini sosyalleşme ortamı olarak sosyal medya (Facebook örneği)
Social media as a popular religious socialization media (Facebook example)
- Tez No: 727773
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFER YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dini Sosyalleşme, Orta Yetişkinlik, Son Yetişkinlik, Sosyal Medya, Facebook, Religious Socialization, Middle Adult, Late Adult, Social Media, Facebook
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Gelişen teknolojiyle birlikte insanların temel ihtiyaçları arasına yerleşen iletişim ve iletişim araçları günümüzde evrim geçirerek dijital boyuta taşınmıştır. Gün geçtikçe hayatımızın vazgeçilmez araçları haline gelen dijital dünya, iletişimin yanı sıra toplumsal hayatın çeşitli boyutlarında da önem kazanmaya devam etmektedir. Bu çalışma, popüler bir sosyal ağ olan Facebook'un orta yetişkinlik ve son yetişkinlik dönemindeki bireylerin dini sosyalleşmesindeki rolünü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmamız, nitel araştırma deseni ile yürütülmüştür. Bu çerçevede mülakat -derinlemesine görüşme-, gözlem teknikleriyle veri elde edilmiştir. 14'ü orta yetişkinlik ve 9'u son yetişkinlik döneminde yer alan 8 kadın 15 erkek olmak üzere toplam 23 kişiden oluşan örneklem grubuyla mülakat gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, orta yetişkinlik ve son yetişkinlik dönemindeki bireylerin dini sosyalleşmesinde diğer sosyal medya platformlarının yanı sıra Facebook'un önemli bir rolü olduğu görülmüştür. Ayrıca, orta yetişkinlik ve son yetişkinlik dönemindeki bireylerin içinde bulundukları bu biyo- psiko-sosyal dönemler itibariyle dini hassasiyetlerinin artış gösterdiği, bununla birlikte Facebook başta olmak üzere dijital platformlarda daha fazla sosyalleştikleri söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Communication and communication tools, which have become one of the basic needs of people with the devoloping technology, have evolved and moved to the digital dimension today. The digital world, which has become indispensable tools of our lives day by day, continues to gain importance in various dimensions of social life as well as communication. This study aims to reveal the role of Facebook, a popular social network, in religious socialization of individuals in middle and late adulthood. Our study was carried out with a qualitative research design. In this context, data were obtained by interview -in depth interview- and observation techniques. Interviews were conducted with a sample group of 23 people, 8 women and 15 men, 14 of whom were in middle adulthood and 9 of whom were in late adulthood. As a result, it has been seen that Facebook, as well as other social media platforms, has an important role in the religious socialization of individuals in middle and late adulthood. In addition, it can be said that individuals in middle adulthood and late adulthood have an increase in their religious sensitivities of these bio-psycho-social periods, and they become more socialized on digital platforms, especially Facebook.