Fârâbî felsefesinde havâs ve mille ilişkisi
The relation between elite and milla in the philosophy of Fārābī
  1. Tez No: 727800
  2. Yazar: KEZİBAN HİLAL ALTINDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM MARAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Fârâbî, Avâm, Havâs, Mille, el-Fārābī, the vulgar, the elite, milla
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Fârâbî felsefesinde mille, ilk başkanın belirli bir gayeye ulaşmak amacıyla, toplum için tasarladığı görüşler ve fiillerdir. İlk başkanın görüşler ve fiiller tasarladığı toplum ise genel olarak avâm ve havâstan oluşur. Bu tanımdan hareketle millenin felsefenin misali olduğu ve millenin avam için olduğuna dikkat çekilir. Ancak Fârâbî'nin mille tanımı, havâsı da içeren bir tanımdır. Bu sebeple bu çalışma, havâs ve mille ilişkisini ele aldı. Çalışma, Fârâbî'de havâs ve mille ilişkisini üç bölümde açıklamayı amaçladı. Birinci bölümde Fârâbî'nin mille tanımındaki toplum kavramına vurgu yapılarak toplum ve mutluluk ilişkisi bağlamında havâs ve mille ilişkisi ele alındı. İkinci bölümde Fârâbî'nin mille ile gerçekleştirmeye çalıştığı amaç bağlamında havâs ve mille ilişkisi ele alındı. Üçüncü bölümde ise İlk başkandan sonraki süreçte havâs ve mille ilişkisi ele alındı. Çalışmanın iddiası, havâsın yetkinliğini ve dolayısıyla mutluluğunu gerçekleştirmek ve millenin devamlılığını sağlamak için havâsın mille ile ilişkisi olduğudur. Sonuç olarak Fârâbî felsefesinde mille, sadece avâmla değil havâs ile de ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
In the philosophy of Fārābī milla are the opinions and actions designed by the first ruler for the society in order to achieve a certain goal. On the other hand, the society in which the first ruler designed opinions and actions generally consists of the vulgar and elite. Based on this definition, it is pointed out that the milla is an example of philosophy and that the milla is for the vulgar. However, Fārābī's definition of milla is a definition that also includes elite. Therefore, this study dealt with the relation between elite and milla. The study aimed to explain the relation between elite and milla in Fārābī in three parts. In the first part, the concept of society in Fārābī's definition of milla was emphasized and the relation between elite and milla was discussed in the context of the relation between society and happiness. In the second part, the relation between elite and milla was discussed in the context of the purpose that Fārābī tried to achieve with milla. In the third part, the relation between elite and milla was discussed in the process after the first ruler. The claim of the study is that elite has a relation with the milla in order to realize the perfection of the elite and therefore his happiness and to ensure the continuity of the milla. As a result, in Fārābī's philosophy milla, is not only associated with the vulgar but also with the elite.