TRIZ as an innovative method in English language teaching to support learners' reading and writing skills
İngiliz dili eğitiminde öğrencilerin okuma ve yazma becerilerini geliştirmek için yenilikçi bir yöntem olarak TRIZ
  1. Tez No: 727828
  2. Yazar: BATOUL ALKASEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA FİLİZ TILFARLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: TRIZ, TRIZ Yöntemi, TRIZ İlkeleri, Okuma ve Yazma Becerileri, İnovasyon, Sorun Çözümü, TRIZ, TRIZ Method, TRIZ Principles, Reading and Writing Skills, Innovation, Problem-solving
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
İngilizce öğrenmek, öncelikle, İngilizcenin uluslararası bir dil olması dolayısıyla önemlidir. Ayrıca, İngilizce, eğitim bağlamlarında önemli bir rol oynamakta ve dünyaya açılan bir kapı işlevi görmektedir. Eğitim, öğrencilerin hem bilgi edinmelerini sağlayan hem de yaratıcı düşünme becerilerini geliştiren bir süreçtir. Bu çalışmanın amacı, yabancı dil eğitiminde ve öğretiminde, yenilikçi bir yöntem olarak İngilizce derslerinde yenilikçi bir yöntem olan TRIZ'in uygulanmasının öğrencilerin yazma ve okuma becerilerini geliştirmedeki faydalarının araştırılmasıdır. TRIZ, öğrencilerin zihinlerini daha esnek ve yaratıcı hale getirmeye çalışan yenilikçi bir problem çözme yöntemidir. Yarı deneysel bir araştırma modeli çerçevesinde bir deney grubu ve bir kontrol grubu karşılaştırılmıştır. Deney grubunda, iki ay boyunca, yenilikçi bir öğretim yöntemi olan TRIZ çerçevesinde yeniden şekillendirilen İngilizce dersleri gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubunda ise TRIZ yöntemi çerçevesinde şekillendirilen herhangi bir öğretim etkinliği gerçekleştirilmemiştir. TRIZ yönteminin öğrencilerin yazma ve okuma becerileri üzerindeki etkisini ölçmek, deney ve kontrol gruplarını karşılaştırmak amacıyla bir ön test ve bir son test kullanılmıştır. Ayrıca, her iki sınıftaki katılımcıları değerlendirmek, benzerlik ve farklılıklarını karşılaştırmak için gözlemler (öğrencilerin öğretmenle etkileşimleri ve kullanılan öğretim yöntemi hakkındaki görüşleri) yapılmıştır. İlgili çalışmanın bulguları, TRIZ'in İngilizceyi yenilikçi bir şekilde öğretmek için etkili bir şekilde kullanılabileceğini, deney grubundaki öğrencilerin kontrol grubuna göre daha ilgili olduğunu ve daha iyi performans gösterdiğini ortaya koymuştur. TRIZ yöntemi çerçevesinde İngilizce öğretimine tabi tutulan öğrenciler, TRIZ yöntemi dâhilinde yeniden şekillendirilen İngilizce dersleri almayan kontrol grubu öğrencilerine göre okuma ve yazma becerilerinde daha yüksek performans göstermiştir. Ayrıca, deney grubundaki öğrencilerin okuma becerilerinden daha çok yazma becerilerini geliştirmeleri, TRIZ yönteminin yazma becerilerini geliştirmedeki etkinliğini ortaya koymaktadır. Dahası, TRIZ yönteminin sadece öğrencilerin test performansını artırmada değil, aynı zamanda iletişim becerilerini geliştirmede de faydalı olduğu tespit edilmiştir. Özetle, bu araştırma çerçevesinde, TRIZ yönteminin İngilizce derslerinde uygulamasının öğrencilerin okuma ve yazma becerilerini geliştirdiği ve İngiliz Dili Eğitimine yenilikçi bir bakış açısı getirilmesine yardımcı olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Learning English is important primarily because English is an international language. In addition, English plays an important role in educational contexts and serves as a gateway to the world. Education is a process that enables students to both acquire knowledge and develop their creative thinking skills. The aim of this study is to investigate the benefits of implementing TRIZ, which is an innovative method in foreign language teaching, in English lessons to improve students' writing and reading skills. TRIZ is an innovative method of problem-solving that tries to make students' minds more flexible and creative. An experimental group and a control group were compared within the framework of a quasi-experimental research design. In the experimental group, English lessons, reshaped within the framework of TRIZ, an innovative teaching method, were held for two months. In the control group, any teaching activities shaped within the framework of the TRIZ method were not carried out. A pre-test and a post-test were used to analyze the effectiveness of the TRIZ method on students' writing and reading skills and to compare the experimental and control groups. In addition, observations (students' interactions with the teacher and their views on the teaching method used) were made to evaluate the participants in both classes and to compare their similarities and differences. The findings of the present study revealed that TRIZ can be used effectively to teach English in an innovative way, students in the experimental group were more engaged and performed better than the control group. The students who were taught English within the framework of the TRIZ method showed higher performance in reading and writing skills than the students in the control group who did not take the English lessons reshaped within the TRIZ method. In addition, the fact that the students in the experimental group developed their writing skills more than their reading skills revealed the effectiveness of the TRIZ method in improving their writing skills. Moreover, the TRIZ method has been found to be beneficial not only in increasing students' test performance but also in improving their communication skills. In summary, within the framework of this research, it was concluded that the application of the TRIZ method in English lessons improves students' reading and writing skills and can help bring an innovative perspective to English Language Teaching.