Hekimlerin geleneksel ve tamamlayıcı tıbba bakış açıları
Physicians perspectives on traditional and complementary medicine
- Tez No: 727842
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAĞFİRET ABDULVELİ BOZLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Bakış Açıları, Geleneksel, Hekim, Tamamlayıcı Tıp, Physicians Perspectives, Traditional, Physician, Complementary Medicine
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Toplumumuzda yaygın kullanımı olan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) yöntemlerine, hekimlerin bakış açılarını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza katılan 550 hekime, çoktan seçmeli ve açık uçlu 20 sorudan oluşan anket, yüz yüze ve sanal ortamda uygulandı. İstatistiksel çalışmalar SPSS Statistics 21.0 programı ile yapıldı. Bulgular: Araştırmanın örneklemini oluşturan 550 hekimden, GETAT uygulamaları ile ilgili kendisine soru yöneltilen hekim sayısı %60,2, hastalarının anamnezinde GETAT'ı sorgulayan %34,9, GETAT komplikasyonuyla kendisine başvurulan %31, çalıştığı kurumda GETAT uygulamaları yapılan %16, hastalıkların tedavisinde GETAT'ı öneren %29,1, GETAT'ın faydalı olduğunu düşünen %47,8, GETAT'ın sağlık kurumlarında uygulanmasını olumlu bulan %59,9, GETAT ile ilgili çalışma yapılmasını olumlu bulan %83,8, GETAT ile ilgili kurs, seminer veya toplantıya katılan %30, tıp eğitimi esnasında GETAT ile ilgili derslerin olmasını isteyen hekim sayısı %76,2'dir. Dahili branştaki hekimler ve asistan hekimler GETAT'ın modern tıbba entegre edilmesine daha olumlu bakmaktadır. Hacamat, akupuntur, sülük ve fitoterapi en fazla bilinirliği olan; akupunktur en fazla önerilen GETAT uygulamalarıdır. GETAT yöntemleri en çok ağrı (%60), obezite (%18,1), solunum yolu hastalıkları (%12,5), kronik hastalıkların tedavisinde (%11,9) önerilmektedir. Uygulama sonrası komplikasyon sebebiyle hekime en sık başvurulan GETAT yöntemleri; sülük (%15,5), hacamat (%8,9) ve fitoterapi (%8)'dir. 50 yaş ve üstü hekimlerin GETAT'ın sağlık kurumlarında uygulanmasına bakışı, kendilerinden daha genç olan hekimlere göre daha olumsuzdur. GETAT uygulamaları hakkında herhangi bir bilgisi olmadığını beyan eden hekimler, GETAT'a en olumsuz bakan hekim grubudur. Sonuç: Hekimlerin GETAT'a yönelik yaklaşımları olumlu olup; GETAT hakkında daha fazla bilimsel çalışma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate physicians perspectives on Traditional and Complementary Medicine (T&CM) methods that are widely used in our society. Materials and Methods: A survey consisting of 20 multiple-choice and open-ended questions was applied to 550 physicians who participated in our study in a face-to-face and a virtual environment. Statistical studies were performed with the SPSS Statistics 21.0 software. Results: Of the 550 physicians who made up the sample of the study, 60.2% of the physicians were asked questions about T&CM applications, 34.9% of the physicians questioned T&CM in the anamnesis of their patients, 31% of the physicians were consulted for T&CM complications, 16% of the physicians performed T&CM applications in the institution they worked in, 29.1% of the physicians recommended T&CM in the treatment of diseases, 59.9% of the physicians approved the application of T&CM in health institutions, 83.8% percent of the physicians approved studies on T&CM, 47.8% of the physicians thought that T&CM was useful, 30% of the physicians attended a course, seminar or meeting on T&CM, and 76.2% of the physicians wanted to have T&CM-related courses during medical education. Physicians and assistants in internal medicine had a more positive opinion about the integration of T&CM into modern medicine. Cupping, acupuncture, leech, and phytotherapy were the most well-known practices, and acupuncture was the most recommended T&CM application. It was found that T&CM methods were mostly recommended in the treatment of pain (60%), obesity (18.1%), respiratory diseases (12.5%), and chronic diseases (11.9%). The T&CM methods that the physicians were most frequently consulted due to post-application complications were leech (15.5%), cupping (8.9%), and phytotherapy (8%). Physicians aged 50 and over had a more negative opinion on the application of T&CM in health institutions than younger physicians. Physicians who declared that they did not have any knowledge about T&CM applications had the most negative opinion on the application of T&CM. Conclusion: Physicians attitudes towards T&CM were found to be positive in general, and more scientific studies are needed on T&CM.